Norstati andmetel oli tänavu mais 82 protsendil leibkondadest kodus interneti püsiühendus ning 30 protsendil mobiilne internetilahendus.

Augustiks vähenes püsiühenduste arv Eesti kodudes kahe protsendi võrra, mobiilsete ühenduste arv aga kasvas kuue protsendi võrra.

Samuti selgub, et üksnes interneti püsiühendust kasutavate kodude arv on suve jooksul vähenenud 5% võrra (augustis 61% kodudest) ning ainult mobiilse internetilahenduse kasutavate leibkondade arv on tõusnud 3% võrra (17% kodudest).

"Seejuures on kolme protsendi võrra kasvanud nende inimeste arv, kes kasutavad mobiilset internetti paralleelselt olemasoleva püsiühendusega – selliseid peresid on uuringu järgi ligi viiendik kõigist kodudest," kommenteeris Tele2 müügi- ja turundusdirektor Kristjan Seema.

Kõige rohkem peresid on otsustanud püsiühenduse kasuks Tallinnas ja Harjumaal, kus kaabelühendusega on kaetud 85 protsenti kodudest.

"See tulemus on oodatav, sest Tallinn on väga hästi püsiühenduste võimalustega kaetud, samas kui suvila- ja maapiirkondade elanikel sageli sellist võimalust ei ole ja üle õhu leviv internet on nende jaoks ainuke variant," ütles Seema.

Samuti on püsiühendus enim levinud eakama sihtgrupi ehk 51-65aastaste inimeste kodudes, samal ajal kui mobiilne koduinternetilahendus on enim levinud 36-50aastaste eestimaalaste seas ning teistes Eesti piirkondades peale Harjumaa.

"Huvitav on jälgida ka eelistuse ja sissetuleku vahelist seost. Näiteks USA-s loobuvad kodusest kaabelühendusest ja jäävad vaid mobiilset internetti kasutama ennekõike madalama sissetulekuga inimesed.

Eestis eelistavad üle õhu internetti teistest enam just suurima, ühe pereliikme kohta rohkem kui 800 eurose sissetulekuga leibkonnad," ütles Seema, kelle sõnul on erinevus tingitud peamiselt sellest, et USA-s on kaabelühendus palju kallim kui mobiilne internet.

"Kolm aastat tagasi oli üks kümnest USA leibkonnast vaid mobiilse ühenduse peal, tänaseks aga juba üks viiest kodust. Selliseid peresid nimetatakse terminiga cord cutters ehk "juhtmelõikajad". Nad lõikavad kujundlikult öeldes kaabli läbi, sest nendeni jõuavad nii teleteenus kui ka internet vaid õhu teel," rääkis Seema.

Eesti statistika annab tunnistust, et siingi on tärkamas juhtmelõikajate põlvkond.

"Ligi iga viies kodu kasutab juba täna vaid mobiilset internetti. Järgmised kõige tõenäolisemad kaabelühendusest loobujad on ilmselt need 18 protsenti uuringule vastanud eestlastest, kes kasutavad paralleelselt nii püsi- kui ka üle õhu internetiühendust," ennustas Seema.

"Sellesse gruppi kuulub teistest enam keskealisi ja suurema sissetulekuga inimesi, kellest saavad mobiilsetele lahendustele üleminekul teerajajad."