Käesoleva aasta maikuu lõpus kuulutas president Donald Trump, et Huawei lisati USAs ärikeeluga tegelaste nimekirja. Kuu aega hiljem teatati, et see keeld on osaliselt tühistatud.

Nüüd tuli välja järjekordne uudis - Telefonitootjale antakse ilmselt veelkord ajapikendust 90 päeva, vahendas Reuters. USA president Donald Trump ja Hiina president Xi Jinping peaksid teemat arutama sel nädalavahetusel telefoni teel. Huawei ega Hiina teemat hetkel ei kommenteerinud.

Huawei jaoks keeluga kaela sadanud suurim probleem oli seotud Googlega - Androidimaailm ja sealhulgas Huawei, põhineb äppidel ja äpipood kuulub Google´ile, mis on USA ettevõte.

Google äpipoele juurdepääsu piiramine mitte üksnes ei vähendanud Huawei telefonide müüki, aga halvanuks ka olemasolevate klientide elu - juhul kui üldlevinud äppe enam niisama lihtsalt oma telefonis käima ei saa või tarkvarauuendusi ei tule, siis kasutajad eelistavad kindlasti teisi, paremate võimalustega telefone ning ilma uuendusteta telefonid muutuvad üsna pea kasutuskõlbmatuteks.

Nüüd sahistatakse uudisest, et USA annab Huaweile veelkord hingetõmbeaega lükates Hiina telefonitootjale seatud piirangu ajutise peatamise lõppemist (sic!) veelkord edasi, et ettevõte saaks osta teatud tooteid USAst. Peamine argument pikenduse andmise taga on ikka olemasolevate klientide teenindamise vajadus.

Huaweile antud ajutine üldine luba USAst mõningaid tooteid osta, pikeneb veel täiendavaks 90 päevaseks perioodiks. Pikendamine uuendab kokkulepet, mis oleks pidanud lõppema 19. augustil. Kui nii läheb, saavad Huawei kliendid veel vähemalt järgmised 90 päeva tirida oma telefonidele tarkvarauuendusi.

Huaweile seatud piirang on ehe näide sellest, kuidas üks ettevõte on jäänud kahe suurriigi erimeelsuste, poliitika ja kaubandusläbirääkimiste hammasrataste vahele. Tsirkus missugune, umbes nagu Eesti Valitsuses hetkel toimuv - üritatakse kangutada siit ja sealt, aga mõte just väga kaugele ei ulatu.

USA süüdistab telefonitootjat seotuses Hiina valitsusega, telefonitootja eitab seotust Hiina valitsusega ja viimase mõju all olemist, luuretegevust jne. Samal teemal on toimunud ja veel ees mitmeid kohtuprotsesse, millest märgilisim on USA süüdistused Huawei aadressil, nagu oleks viimane rikkunud USA sanktsioone Iraani vastu. Selles vaidluses jäi Huawei peale.

Huawei, mis on maailma suurim telekommunikatsiooniseadmete tootja, ei saa endiselt osta ilma erilubadeta Ameerikast telefonide ja muude seadmete tootmiseks vajalikke komponente, samas pole USA komponente keskmises Huawei telefonis kuigi palju - enamus pärinevad hoopis Jaapanist.