„Saadame nüüd selle kaebuse Stockholmi halduskohtule. Pärast seda asuvad nad selle juhtumiga tegelema, "ütles Rootsi telekommunikatsiooni regulaatori PTS esindaja Reutersi teatel.

Rootsi keelas oktoobris Huawei ja ZTE tehnika kasutamise oma 5G-võrkudes, ühinedes teiste Euroopa riikidega, mis on Hiina tarnijate rolli turvalisuse huvides piiranud.

"Me arvame, et tehtud otsus ei ole hea klientidele ega ka Rootsile tervikuna," ütles Reutersile Huawei Kesk-Ida-Euroopa ja Põhjamaade piirkonna asepresident Kenneth Fredriksen. "Seetõttu soovime, et Rootsi kohus uuriks, kas otsus on tehtud menetluse ja seaduse nõuete kohaselt."

Euroopa valitsused on karmistanud kontrolli 5G-võrke ehitavate Hiina ettevõtete üle pärast Washingtoni diplomaatilist survet, mis väidab, et Huawei seadmeid võiks Peking kasutada luuramiseks. Huawei on korduvalt eitanud riiklikku julgeolekuriski.

PTS on andnud ettevõtetele, kes osalevad 5G spektrioksjonitel kuni 1. jaanuarini 2025, et eemaldada Huawei ja ZTE seadmed olemasolevast infrastruktuurist ja põhifunktsioonidest.

Oksjonid algavad eeldatavasti järgmisel nädalal ning sellest saavad kasu Huawei Põhjamaade konkurendid Nokia ja Ericsson.

Eestis on majandus- ja kommunikatsiooniministeerium Hiina tehnoloogiat välistava määrust veel ette valmistamas. Tõenäoliselt jõustub see aasta lõpus.