Sellest hoolimata on selge, et tippseeriaid on tootjal kaks: iga aasta algupoole täienev P ja lõpupoole täienev Mate.

Huawei tutvustaski eile Saksamaal Münchenis oma uut Mate'i numbriga 10, mis ilmub novembris, kaks luksuslikumat-kallimat varianti (Pro, Porsche Design) sabas.

Kes ei viitsi edasi lugeda, see teadku, et hinnad on vastavalt 699, 799 ja 1395 eurot. Erinevad eelkõige välimus, ekraanisuurus ja mälu hulk, aga sellest allpool.

Mudel 10 kolm kehastumist ei saabu eesmärgiga peamiselt Mate-sari uuele Android 8 opsüsteemile kolida. Kallile telefonile omaselt on siin kuhi uuendusi, enamik kasutaja seisukohast ehk teisejärgulise tähtsusega, aga mõni ka vägev.

Huawei ise tõstab esmajoones esile Mate 10 südamena tuksuvat kiipi Kirin 970 – see on esimene nutitelefonikiip, millel on iseseisev arvutusüksus tehisintellekti jaoks. Kõik suured tehnoloogiafirmad paistavad uskuvat, et tehisintellekt tuleviku sõna, ja Huawei on esimese NPU-ga (neural processing unit) süsteemikiibi turuletoomise üle ääretult uhke.

Lühidalt võib loota, et TI hakkab kõike kasutaja järgi optimeerima ja ressursse jaotama, et süsteem kauem oma algset töökiirust säilitaks – Huawei seab siin eesmärgiks 18 kuud nagu ikka.

Kui ruttu ja tõhusalt lahendus toimib, seda muidugi ei tea. Valdkond on nii uus, et vast Huawei ise ka ei tea. Esitlusel sain ainult vastuseks: tehisintellekti õppimise kiirus oleneb sellest, kui palju seadet kasutad.
Huawei Mate 10 Pro (Foto: tootja)

Ka peaks tehisintellekt aitama ilusamaid pilte teha, aga siin Mate 10 vast tingimata abi ei vaja. Põhikaamera põhinäitajad on vägevad:

* Leica optika,

* mõlemale objektiivile f/1.6 ava ja iseseisev pildiprotsessor,

* kahekordne optiline suum,

* neli-ühes hübriidfookustamine

* sensorid on 12 MP värviline + 20 MP mustvalge nagu ikka, see on kõige „tavalisem“ osa

Võrdluseks, et seni on pea kõik tipptelefonid palju vähem valgust läbi laskva f/1.8 avaga. Samsungil on juba poolteist aastat tipptelefonides f/1.7. LG V30 pakkus septembris f/1.6 esimesena, aga ainult põhikaamera ühele objektiivile, mitte mõlemale nagu Huawei praegu.

Ja siis tuleb ridamisi väiksemaid uuendusi ja kiitlemiskohti, millest mõned on väga lahedad ja enamik tähtsad eelkõige tootjale endale:

* Kuna lootus on, et Mate 10 on töötelefoni otsija uus lemmik, siis on osad asjad seotud just sellega (töö-sotsiaalvõrgustik LinkedIn telefoni paigaldatud juba, IT-toele kerge kaugligipääs)

* Uuendused, mida on esitlusel tore mainida, aga mis enamiku kasutajate elu kuidagi mõjutama ei hakka: kuni 1,2 Gbit/s allalaadimiskiirusega 4G andmeside, Hi-Res heli, esimene 12-tuumaline graafikaprotsessor telefonis, väidetavalt senisest võimsam GPS

* Ja siis on mõned tõesti muljetavaldavad asjad nagu mahukas 4000 mAh aku, mille kiirlaadimine väidetavalt ka poole tunniga 58% ulatuses täis söödab. Või siis sõrmejäljelugeja tagaküljel kaamerate all, mitte kõrval (sünnib vähem kogemata tehtud pilte kasutaja näpust).

* Eraldi tahan välja tuua PC Mode'i ehk selle, et kui Mate 10 saab USB kaabli külge, siis võib selle ekraaniga ühendada ja telefoni arvuti asemikuks muuta. Senised rivaalid panid dokkjaama vahele, aga nüüd toimub andmetöötlus telefonis ja vahemeest pole enam vaja. Muljetavaldav! Nüüd on isegi tunne, et lahendus võiks laiemat ringi huvitada.

Huawei Mate 10 Porsche Design (Foto: tootja)

Lõpetuseks mainin põhinäitajad ka ikka ära, gsmarena.com põhjal:

Mate 10 kolme variandi ühisomadused:

* Android 8 opsüsteem, Huawei EMUI 8.0 kasutajakeskkond

* Kirin 970 kiip, Mali-G72 MP12 graafika

* Põhikaamera: 20 MP mustvalge + 12 MP värviline, f/1.6 avad, neli-ühes hübriidfookustamine, Leica optika, 2x optiline suum, kaksik-LED-välk, 2160p video 30 k/s, 1080p video 30 või 60 k/s

* Esikaamera: 8 MP, f/2.0

* Andmeside: wifi ac, Bluetooth 4.2, USB-C 2.0, GPS, infrapuna-port, lähiväljaside, 4G allalaadimine kuni 1,2 Gbit/s (kui operaatori võrk toetab muidugi)

* Aku: 4000 mAh, tootja sõnul suudab anda kuni 22 tundi videoesitust, kiirlaadimine (tootja sõnul 58% täis poole tunniga)

* Muu: HDR10 tugi, 32-bitine 384 kHz heli, USB teel ekraaniga ühendades PC-režiim, sõrmejäljelugeja tagaküljel kaamerasilmade all, ekraani ümber väga vähe raami

Erinevused on väikeses tabelis:
ekraanitõmmis

Mõned silmahakanud veidrused:

* Bluetooth on 4.2, mitte juba 5 nagu tänavustel tipptelefonidel tavaks

* 10 on viletsamale veekindluse standardile vastav kui Pro ja Porsche (IP53 vs IP67)

* 10 on samas kolmest ainuke, mis loeb mälukaarte

* 10 pakub ainsana ka 3,5 mm kõrvaklapipesa, aga Pro ja Porsche karbis on kaasas USB-C adapter, et juhtmega klapid ikkagi külge panna

Porsche ongi lühidalt 10 Pro, aga Porsche tuunitud kasutajakeskkonna ja välimusega. Ühtlasi ainuke Mate 10, millel on 6 GB töömälu ja 256 GB andmeruumi.

Kes aga tahab osta odavaima ehk Mate 10 algupärase variandi, siis selle eelised on - kordan üle - mälukaardipesa, 3,5 mm kõrvaklapipesa ja kaks korda odavam hind Porschega võrreldes. Või siis tubli 100 eurot odavam iPhone 8-ga võrreldes. Või lausa 300 eurot odavam Samsung Galaxy Note8-ga võrreldes. Nende kahega tootja oma uut lipulaeva esitlusel ka enim võrdles.