Eelmisel nädalal kirjutas Delfi, et väliskaubandus- ja IT-minister Kert Kingo kokkukutsutud IKT töörühm jõudis seisukohale, et 5G võrke ei saa Huawei seadmetega lubada.

Töögrupi juht Raul Rikk sõnas, et seisukoht on esitatud ka valitsuse julgeolekukomisjonile, mis töötab parasjagu välja õiguslikku seisukohta 5G tehnoloogia rakendamise osas. Täpne plaan peaks sügise jooksul selguma.

Huawei Balti juht Ricky Chen kinnitas, et nendele teadaolevalt pole valitsusel plaanis Huawei seadmete kasutamist piirata.

Möödunud nädalal vastas peaminister Jüri Ratas valitsuse pressikonverentsil ajakirjaniku küsimusele, millal plaanib Eesti Huawei seadmete kasutamist piirata ja mis on selle põhjus. Ratase sõnul on 5G turvalisuse teemad üle maailma erinevates riikides arutlusel ning need arutelud jätkuvad ka Eestis.

"Me loodame, et enne mis tahes otsuse vastu võtmist küsitakse asjakohaseid küsimusi ka Huaweilt endalt, nagu peaminister oma vastuses viitas – oleme selleks igati valmis. Selge on see, et niisugust otsust, mis piiraks Huawei seadmete kasutamist, ei ole," seisis Huawei ametlikus vastulauses Delfi artiklile.

Huawei pöördumises on välja toodud, et ühe ettevõtte telekommunikatsiooni seadmete kasutamist ilma reaalse aluseta ei saagi keelata, nagu selgitas ka välisminister Urmas Reinsalu.

"Kui me räägime 5G-st, siis kindlasti ei minda seda teed, et üks või teine kaubamärk kuulutataks vastuvõetamatuks. Ma ei ole kindel, kas selline lähenemine oleks vastavuses WTO (maailma kaubandusorganisatsioon – toim.) reeglitega. Tehnoloogilistele arendustele asetatavad julgeolekupiirangud peavad olema sisuliselt määratletud," ütles minister Päevalehele.

See, et väga kiiresti areneva ja konkurentidest oluliselt arenenumat tehnoloogiat pakkuva ettevõtte suhtes tekib küsimusi, on igati normaalne, on kirjas Huawei pöördumises.

"Küll aga ei saa normaalseks pidada seda, et pärast mitmekülgset kontrolli ja uurimist ja esialgsetele kahtlustele kinnitust saamata jätkub ühe ettevõtte ettevõtlusvabaduse ja tegevuse piiramine ning üha uued, juba ümber lükatud ja alusetud kahtlustused. Me ei saa sellega kuidagi leppida. Vaba turumajandus peab olema vaba kõigile turuosalistele ning kõigile peavad kehtima ühesugused reeglid. Huawei on reeglitest alati kinni pidanud ja kavatseb seda teha ka tulevikus. Me loodame, et ka teised on valmis reeglitest kinni pidama."