„Huawei austab Eesti valikuid nii majanduse kui ka julgeoleku arendamisel," ütles juunis asutatud ettevõtte Huawei Technologies Eesti juht Ben Chang Bin.

Ettevõtte reageeris nii eile välisminister Urmas Reinsalu poolt Fortele öeldud kommentaarile, milles minister kinnitas, et jagab täielikult USA tehnoloogiaalaseid suuniseid.

„Meil ei ole rasket valikukohta. Julgeolekuküsimustes, sealhulgas tehnoloogiajulgeoleku küsimustes, on meie vaated Ameerika Ühendriikidega kattuvad," ütles väliminister Reinsalu ja lisas, et peab ebausaldusväärseteks tarnijaid, kelle puhul on eeldada, et need võivad olla poliitiliselt motiveeritud erinevate tehnoloogiainvesteeringute tegemisel.

Ben Chang Bini sõnul usub Huawei, et Eesti teeb siiski valikuid „faktide ja tõendite põhjal".

„Eestis töötavad edukalt Huawei 3G ja 4G seadmed. 5G osas teeme kogu maailmas telekomi operaatoritega ulatuslikku koostööd. Pole tõendeid väidete kohta, et Huawei kujutaks endast turvariski," ütles ta. „Vastutustundliku ettevõttena jätkame oma klientide toetamist, nagu oleme seda alati teinud."

Huawei sidetehnoloogiaseadmete üheks kasutajaks Eestis on telekomiettevõte Elisa, mille tehnoloogiaüksuse juhi Toomas Polli sõnul mõistab ka Elisa hästi Eesti soovi hoida suhteid oma liitlastega, ent hoiatas, et liiga järsk tehnoloogiatarnijate vahetamine võib tuua ettevõtetele ränga majanduskahju.

„Oluline on teada, et alustehnoloogiate ja tehtud investeeringute mõttes on 5G Eestis juba kohal. Kõigi Eesti operaatorite olemasolevad mobiilsidevõrgud toimivad alusvõrkudena järgmise põlvkonna mobiilsidetehnoloogiale. Üleriigilisi taristuinvesteeringuid planeeritakse ette mitmeid aastaid, isegi aastakümneid," ütles Polli.

Ta tõi näite, et kui olla Toyota omanik, ei ole võimalik hakata sellel Volvo juppe kasutama.

„Järk käsipiduri tõmbamine tooks turule kuni sadadesse miljonitesse ulatuvad majanduskahjud ning paratamatud piirkondlikud sidekatkestused," ütles ta.

Eesti ja USA avaldasid novembris 2019 5G turvalisuse ühisdeklaratsiooni ning Eesti on asunud innukalt toetama president Donalt Trumpi administratsiooni „The Clean Network" programmi, mille peaeesmärgiks on hoida sidevõrkudest eemal Hiina tootjad. Vähemalt suuremad ja konkurentsivõimelisemad neist - Huawei ja ZTE.