Selles foorumis võivad teie pilt püüda 17 000 anonüümse arvutikasutaja pilku ning mitte igaüks ei vaata seda kavatsusega teie head iseloomu kiita, kirjutab Digiabi.ee.

Maailma suurimast ning populaarsemaist foorumist Reddit võib leida praktiliselt kõike, alates nunnudest koduloomapiltidest, lõpetades lapsporno ning relvamüügi-foorumiga.

Selles postituses räägin Redditi pimedamast küljest, sellisest subredditist (alafoorum), kuhu inimesed postitavad sotsvõrgustikust leitud naissoost tuttavate-sõprade pilte, millel paistab välja aluspesu, teatud kehaosad või siis, kui pildil kujutatu näeb meeldiv välja.

Antud alafoorumid toimivad umbes järgneval põhimõttel: kasutajad otsivad oma tuttavate-sõprade või sõprade-sõprade seast välja mõne ilusa, n-ö täiskomplektis kehaehitusega inimese ning postitavad selle pildijagamise-portaali.

Seejärel panevad nad lingi üles pandud pildi juurde redditi vastavasse foorumisse. Mida meelierutavam pilt, seda rohkem saab autor tunnustust.

Taoliste alafoorumite reeglid keelavad lisada pildil olevate inimeste isikuandmeid või ka andmeid, mis võiksid paljastada inimese.

Kuid probleem seisneb selles, et kui mõne tütarlapse pilt satub sellisesse alafoorumisse, siis on mõne kurjade kavatsustega inimese jaoks väga lihtne teada saada oma fantaasiate peategelase nime, elukohta, kontaktandmed jne.

Edasi võib kasutaja tegutseda vastavalt oma äranägemise järgi. Ning see on isegi minu, meessoost isiku, jaoks hirmuäratav mõte.

Raske on öelda, millal hakkasid ilmuma sellise sisuga alafoorumid ning milline subreddit oli selles teerajaja. Kuid meedias tekitas kõmu USA Georgia osariigi kooliõpetaja, kes pildistas oma õpilaste seelikualuseid ning riputas need pildid üles subredditisse Creepshots.

Redditi maine sai kannatada. Moderatoorid hakkasid kohe kiiruga kustutama kõiki alafoorumeid, mis sisaldasid sõnu "Creep", "shots" ja nende kahe sõna kõikvõimalike kombinatsioone, kuid olukorda ei parandanud see kuidagi.

Paar kuud pärast Creepshotsi sulgemist (u 2013.aasta alguses) alustas oma tegevust selle mantlipärija nimega FacebookCleavage. See kombineerib nii Creepshotsi kui ka JailBaiti (erinevalt teistest samataolistest subreddiditest, ei keelatud sinna postitada alaealiste pilte) poliitikat ning sisu.

FacebookCleavage on hetkel üks kõige populaarsemaid taolise sisuga alafoorumeid, sellega on liitunud veidi üle 17 000 inimese, päevas külastab lehte min 40 000 inimest. Nii et piltidel kujutatud tüdrukud ei kannata just tähelepanu puuduse all, nad lihtsalt ei tea seda.

Redditi põhieesmärk on anda kasutajatele sõna- ning tegutsemisvabadust. Sellised vabadused on mõningal määral head, kuna aitavad head korda saata ning kujundada parema ja mitmekesisema ettekujutuse maailmas toimuvast.

Kuid sama õigust kasutavad ära ka taoliste foorumite loojad ning kasutajad, millest siin juttu tuli. Inimesel on küll õigus vaadata endale meeldiva või meelierutava tüdruku pilti, kuid ei tasu suure erutuse tõttu võõra inimese privaatsust rikkuda.

Tütarlastele soovitaks mitu korda enne läbi mõelda, mida te oma Facebooki seinale riputate. Kas te ikka olete arvestanud sellega, et see pilt võib internetti rändama minna? Kui te pole selleks valmis, seadistage oma Facebooki konto privaatsemaks ning olge ettevaatlikumad.