Vanasti ehk kümmekond aastat tagasi uue Nokia ostmisel ütles alati müüja, et laadige alguses telefon kolm korda täiesti täis ja kulutage täiesti tühjaks, nii saab patarei teada oma maksimaalsest mahust. See äärmuslik laadimine ja kulutamine töötas hästi nikliga akude puhul, kuid moodsates nutitelefonides on pea alati liitiumiga akud, kirjutab Gizmodo.

Liitiumaku puhul on mõistlik hoida seda võimalikult suure osa ajast üle 50% laetuna. See tähendab, et aku nullini tühjaks kulutamine ja siis 100%-ni täis laadimine ei mõju talle hästi. Muidugi ei muutu see akule ohtlikuks, aga see lühendab tema eluiga. Täistsükkel 0%-ist 100%-ni on mõistlik läbi teha aeg-ajalt, näiteks kord kuus.

Akule ei mõju ka hästi ülelaadimine, kui 100% on juba saavutatud. Laadimisel muutub nii telefon kui laadija kuumaks ja see pole akule hea. Mida aga teha, kui telefon panna ööseks laadima, aga keset und aku täissaamist kontrollida ju keegi ei viitsi? Õnneks teeb selle töö ära laadija või telefon ise ja 100% täitudes laadimine lõpetatakse.

Kuna nutitelefonide akudes jagub energiat tavalise kasutuse puhul päevaks, võiks eelneva põhjal tuletada sellise laadimismustri:

1. Võta hommikul telefon laadimisjuhtme otsast ära (tõenäoliselt 100% tasemega)
2. Kasuta esimene pool päeva telefoni julgelt, ilma elektrienergiaga koonerdamata (Wifi, andmeside, GPS) jne
3. Kui pärastlõunal langeb aku tase 50%-ni, pista telefonile tunniks või paariks järgi laadimisjuhe. Kiirlaadimisega saavutab aku selle ajaga kuni 80% taseme ja sellest piisab ülejäänud päevaks
4. Õhtul pane telefon laadima võimalikult hilja või kui aku tase langeb alla 40%

See on vaid üks võimalik viis, kuidas hoida aku taset 40% ja 80% vahel ning igaüks peaks laadimisharjumuse kujundamiseks arvestama oma telefoni tootja juhiste ning isikliku päevakavaga.

Väldi kuumust

Kuumus teeb igat sorti akule kahju. Aastaga kaotab liitiumaku 0 kraadi juures 2% mahutavusest, 25 kraadi juures 4%, 40 kraadi juures 15% ja 60 kraadi juures tervelt 25%. Nii kaua ilmselt keegi oma telefoni soojenda, kuid mõistlik on vältida ka lühemaajalist kuumust nagu nt auto armatuurlaud päikesepaistes.

Pööra tähelepanu akule ka juhul, kui jätad telefon või tahvli reisile sõites või muul põhjusel pikemaks ajaks seisma. Pikemaks kasutuseta ajaks peaks akus olema umbes 40% energiat. 

Akud muutuvad sõna otseses mõttes ohtlikuks, kui nad on täiesti tühjana jäetud pikemaks ajaks seisma. Koduelektroonika on siiski nii ehitatud, et plahvatamise asemel aktiveerub akudes sellisel juhul enesekaitsemehhanism. See muudab nad ohutuks, kuid samas ka kasutuskõlbmatuks.

Ära muretse!

Lõpuks on oluline aku pärast mitte väga närveerida. Nutikas seade suudab end väga palju ise reguleerida, nagu nt ülal kirjeldatud ülelaadimise puhul. Mitmetel seadmetel (järgiproovitud LG ja Apple'i telefonidel) on ka tarkvaraline kaitse, mis lülitab seadme ülekuumuse korral välja või ei lase näiteks ekraani heledust põhja keerata. See kaitseb peale aku ka ülejäänud seadet kuumuse eest.

Meie hooleks jääb telefonile aeg-ajalt juhe järgi torgata, et seadmel oleks energiat ja seega võimalus meile kasulik olla.