Hiina keeles 社会信用体系 (hääldus shèhuì xìnyòng tǐxì, kui soovid keelt väänata), ehk sotsiaalse krediidi süsteem jälgib iga Hiina kodanikku ja ettevõtet ning määrab neile nende tegude alusel usaldusskoori. Kui oled olnud hea kodanik ning omad positiivset skoori, saad näiteks parematel tingimustel autot rentida või hotellituba üürida. Kui skoor on madal, võib inimese elu olla oluliselt keerulisem.

Seejuures mõjutavad inimese skoori kõiksugu tegurid - näiteks poest pidevalt alkoholi ostes läheb skoor alla, kuna see annab aimu sõltuvusest. Kui ostad salvrätte, võib skoor üles minna, sest see näitab, et hoolid oma perest ja endast. Inimeste tegevuse jälgimiseks on üles ehitatud hiiglaslik jälgimisvõrgustik, kuhu viimase plaani järgi kuulub koguni 200 miljonit valvekaamerat, mis paiknevad kõikjal ning omavad poolautonoomset analüüsivõimet. Kuid see ei ole kõik. Lisaks sellele mõjutavad inimese skoori internetilehed, mida ta külastab, sõbrad, perekond ja isegi partner või abikaasa. Skoor muutub reaalajas ning seda on võimalik ka inimesel endal jälgida.

Mõnede hiinlaste jaoks ei tundu selline süsteem probleem olevat - ABC poolt intervjeeritud hiinlanna Dandan Zhangi sõnul on süsteem täiesti normaalne ja ta peab seda iseenesestmõistetavaks. Tema abikaasa, Xiaojing Zhang, kes töötab kohalikus justiitsministeeriumis, läks selle kiitmisega veelgi kaugemale. "Me vajame sotsiaalse krediidi süsteemi," ütles ta.

Mitte ainult võitjad

Kuid on ka inimesi, kes juba praeguseks süsteemi pärast kannatanud - kokku on neid ABC Austraalia hinnangul vähemalt 10 miljonit. Üks neist on näiteks Lin Hu, ajakirjanik, kes on paljastanud mitu mõrvajuhtumit ning kirjutanud korruptsioonist Hiinat valitseva Kommunistliku Partei juhtide seas ning keda vabades riikides peetaks suurepäraseks ajakirjanikuks. Hiinas on mehest saanud aga ühiskonnaheidik.

Pärast ametnikega kohtus käimist on Hu sattunud põlu alla ning praeguseks on ta olukorras, kus ta enda negatiivsest sotsiaalsest skoorist enam lahti ei saa. Hu sõnul hävitas süsteem ta karjääri ning ta elab nüüd isolatsioonis, tundes muret oma perekonna heaolu pärast. Reisimine on mehele keelatud ning ta saab elada ainult enda kodulinnas Chongquingis.

Mees ei saa isegi riigisisestele rongireisidele pileteid broneerida. "Äpp ütleb mulle broneerides, et broneerimine ebaõnnestus ning minu ligipääs rongiliiklusele on juriidiliselt piiratud," selgitas ta. Lisaks sellele on kinni pandud mehe sotsiaalmeediakontod, millel tippaegadel oli kokku üle kahe miljoni jälgija.

Hu tahab maailma hoiatada, et nemad sarnaseid samme ette ei võtaks ning usub, et suur osa hiinlasi pole siiani aru saanud, et nad elavad digitaalses totalitarismis. "Nende silmad ja kõrvad on kinni," ütles ta. "Nad ei tea maailmast palju ja elavad illusioonides."