28. mail kirjutasime, kuidas ajakirjanikele pakub viimasel ajal suurt huvi ehtsa tänapäevase orjavabriku avastamine Aasias, nimeks Foxconn, mis osutab tehnikahiidudele nagu Sony, HP, Nokia, Dell, Apple, Nintendo jt tootmisalaseid teenuseid.

Sealsed töötingimused olid nii viletsad (madalad palgad, pikad vahetused, raske vaimne õhustik), et töötajad hakkasid meeleheitest, olukorrast pääsemiseks või muul põhjusel enesetappe tegema. Shenzheni vabrikus on 2010. aasta jooksul esinenud 13 suitsiidijuhtumit, neist kolmel puhul jäi isik ellu.

Foxconni omanikud ja juhtkond valisid moraalilangusega võitlemiseks erinevaid, vahel päris värvikaid vahendeid. Nad lasid näiteks hoonete ümber võrke riputada, et kõrgetest kohtadest alla viskujad ikka ellu jääks, saatsid katustele suitsiidipatrullid, palkasid õhkkonna parandamiseks vaimude väljaajajaid (!) ja psühhiaatreid, sundisid inimesi alla kirjutama lubadusele end või teisi mitte äärmuslikul viisil vigastama ja isegi nõustuma end “ebanormaalse vaimse või füüsilise seisundi” ilmnedes haiglasse saatma

Kui aga lääne meedia hakkas teema vastu huvi tundma, ärkas neis äkitselt inimlikkus. Tekkis idee pakkuda kõigile töötajatele 30protsendilist palgatõusu (varasematel andmetel 20%) ja viiendiku Shenzheni tootmise kolimist rohkem läände, nii et umbes 80 000 töötajat saaks peredele lähemal olla.

Esimese palgatõusu maksab väidetavalt kinni Apple, mis pidi selleks vaid iPadi tootmiskulusid 0,7% võrra suurendama (töötajate palkade arvel).

Umbes nädal aega hiljem on “ootamatu” lahkus veelgi kasvanud — töötajad võivad 1. oktoobrist oodata isegi 66protsendilist palgatõusu, kui teatud tingimused on täidetud. See lisandub eelnevalt lubatud palgatõusule ning on mõeldud elulisi pingeid vähendama, sest väheneb vajadus raha nimel ületunde teha. Kui kena neist!

“Teatud tingimuste” sisu pole päris selge. Foxconni esindajad ütlevad, et see tähendab kolm kuud kestvat tootlikkustesti. Uued alluvad peavad selle samuti läbima, enne kui palk kasvab.

Foxconn teatab 1. juulil palgatõusudest ka oma teistes Hiina tehastes, neil on riigis üle 800 000 töötaja.

Firma aktsiaväärtus Taiwani börsil kukkus 66protsendilise palgatõusu lubamise järel järsult ja kauplemine peatati ajutiselt.