Kõige olulisem märksõna digitaalse siiditee rajamisel on tänasel päeval jätkuvalt 5G - see tähendab suhteliselt tagasihoidlike investeeringute juures tohutuid rahavoogusid ning kontrolli info, seda liigutava tehnoloogia ja laiemalt riikide üle. Ning just seetõttu on 5Gst saanud nähtus, mille pärast käib USA ja Hiina vahel just nüüd ja praegu maailma ärajagamine. Seda nii arengumaades kui riikides, mille rahakott võimaldab odava Ida tehnoloogia kõrval mõelda ka kallimale Lääne omale.

Hiinlaste Huawei on ikka armastanud ühe argumendina öelda, et ta pakub vaid tehnoloogiat ning kuna neis liigub andmeomanike krüpteeritud info, siis polevat tal ka teoreetiliselt võimalust sellele ligi pääseda. Paraku jätab ta märkimata, et saades üle võrgu ligipääsu seadmetele, kus toimub andmete krüpteerimine või dekrüpteerimine, pole mingit vahet, kui hästi olid andmed liigutamise ajal kaitstud. Nagu unustatakse mainida ka seda, et omades kriitilise tähtsusega tehnoloogiat, on võimalik riike mõjutada seda lihtsalt rivist välja viies.

Tõsi, Hiina isegi oli sunnitud oma möödunud aasta juunis käivitatud kolossaalse siseriikliku projekti - kõik suuremad linnad 5G-võrguga varustada - krooniviiruse leviku tõttu katkestama. Kuid ainult ajutiselt, kõigest paariks kuuks, nii lühikeseks ajaks, kui vähegi võimalik.

Juba 21. veebruaril, mil suur osa Hiinast oli veel pandeemia tõttu suletud, teatas Hiina kommunistliku partei poliitbüroo, et 5G on riigi majanduse taastamisel kriitilise tähtsusega. 4. märtsil järgnes poliitbüroo kõrgeima organi ehk alalise komitee üleskutse „kiirendama uute taristute - 5G-võrkude ja andmekeskuste - rajamist. Aprilli algul tõi Xi Jinping 5G-teema Zhejiangi provintsi külastades isiklikult lauale ja kuulutas, et riik „peab kasutama ära võimalused, mida pakub tööstuslik digitaliseerimine ja digitaalne industrialiseerimine, kiirendama uute infrastruktuuride, näiteks 5G võrkude ja andmekeskuste, ehitamist...".

See kõik on taust, vähemalt sama huvitav on jälgida seda, mis toimub selle pinnalt paljukannatanud Eestis. Toimub see, et...

Ajakirjanikele kulleriga toit koju

...võidujooks jätkub pärast väikest sunnitud pausi veelgi suurema hooga. Möödunud nädalal algasid taas laekuma infokillud selle kohta, kuidas üks või teine Euroopa riik ei välistagi Huaweid oma 5G-võrkudes - olgu siis tuumik- või raadiovõrkudes. Viimane näide tuli Poolast. Võtku aga meiegi eeskujuks.

Ent see on vaid üks osa massiivsest ja laiapõhjalisest pandeemiaaegsest mõjutustegevusest, kuhu on kaasatud nii Hiina saatkonnad kui ettevõtete PR-meeskonnad.

Värskeim ja värvikaim näide. Eile, 20. aprillil saabus päev, mil mulle, Eesti ajakirjanikule...