Hiljaaegu tekkis Facebooki grupp, kus kutsutakse üles teavitama sõidukikaardita või teenindajakaardita ringi sõitvatest äpitakso juhtidest. Kuvatõmmiseid ja pilte lisandub iga päev. Eesmärk on üllas: panna juhid avalikku häbiposti, lootuses, et need edaspidi seaduskuulekalt käituvad.

Facebookist leiab sarnaseid avalikke näpuviibutamise kohti teisigi. Näiteks Liiklusdebiilikute häbipost, millega on liitunud üle 12 000 inimese. See ei ole isegi grupp vaid FB leht, paned laigi ja hakkad uudiseid saama.

Sageli jagavad kasutajad pilte ja videosid aga oma näoraamatu seinal avalikult, sealt lähevad need ringlusse ja hakkavad elama oma elu.

Inimesed laigivad, kommenteerivad ja levitavad selliseid materjale ohtralt ning “kas nii ikka võib?” küsijatele on vastus tavaliselt “aga mis ta siis tuleb meie õuele kaklema” ehk kui tegi, siis olgu ka avalik.

Seadust rikkuvate äpitaksode kohta infot jagavas grupis tõusis seekord aga kõvem arutelu teemal, millist infot võib (ja peab) avalikustama ja millise võiks otse saata Mupole või politseile. Palusime Andmekaitse Inspektsioonilt vastuseid.

KÕIK PEAVAD NÕUS OLEMA!

Andmekaitse Inspektsioonist järele küsides selgub, et liiklushuligaanide ja seaduserikkujate jäädvustamine on lubatud üksnes teatud juhtudel ning enne avalikustamist tuleb saada kõigi osaliste nõusolek.

Kui pildile jääb äratuntavalt seaduserikkuja või purjus inimene, ei anna see õigustust avaldada pilti ilma isiku nõusolekuta. Nõusolekuta võib seaduserikkuja kohta info edastada politseile.

Kui osalete avalikul üritusel, kus on sadu või tuhandeid võõraid inimesi asendab avalikustamise eesmärgil toimuva heli- või pildimaterjali jäädvustamisel isiku nõusolekut tema teavitamine sellises vormis, mis võimaldab tal heli- ja pildimaterjali jäädvustamise faktist aru saada ja enda jäädvustamist soovi korral vältida.

Teavitamiskohustus ei kehti avalike ürituste puhul, mille avalikustamise eesmärgil jäädvustamist võib mõistlikult eeldada nagu näiteks laulupidu (vt IKS § 11).

Võõraste autode pildistamisest, noorukite pildistamisest ja selle kõige sotsiaalmeedias jagamisest loe edasi Acceleristast