Miks selline asi juhtub, et akutäituvus pole veel kaugeltki nulli protsendi lähedal, aga seade otsustab juba "magama heita"?

Lühidalt on häda selles, et see protsendiline näitaja on telefoni tarkvara (algoritmide) poolt pakutav hinnang, mitte täppismõõtmise tulemus.

Jah, akutäituvuse esitamine protsentides tundub nagu mingi täpne värk ja kasutaja planeerib vahel nutiseadme kasutamist sellele vastavalt. Aga täpselt saaks sellist asja mõõta ainult siis, kui aku küljes või sees oleks vastava info kogumisega tegelev sensor. Mida aga pole.

Kuidas tarkvara siis aku "hetkeseisu" hindab? Sellest eralduvat voltide (pinge) põhjal. See võimaldab saada umbes sama täpse tulemuse kui mõõta veetaset vaadis selle järgi, kui ruttu vaadi küljes asuvast august vett välja voolab. Ehk siis ligikaudse, aga mitte ülitäpse tulemuse.

Akukestvust mõjutavad muu hulgas:

* see, kuidas telefoni kasutad (mobiilimängud, suhtlusäpid, sotsiaalvõrk ja üldse palju andmesidet kasutavad äpid kulutavad rohkelt energiat)

* akutüüp (telefonides on enamasti liitiumioonakud, mille võimekus kaldub aja jooksul vähenema, mis omakorda muudab tarkvaral raskemaks hinnata, et kui kaua aku enne uut laadimist vastu peaks. See tähendab, et mitu aastat kasutatud telefon võib akukestvuse hindamisel rohkem eksida kui uus)