Paraku pole Shut down enam nii kergesti leitav Microsofti uusimas opsüsteemis Windows 8. See tekitabki küsimuse, kas tänapäeval võib arvutit sulgeda selle lihtsalt nupust välja lülitades.

Lühike vastus: tohib küll.

Pikem vastus

Tänapäevaste Windows-arvutite läbisaamine füüsilise käivituse/sulgemise nupuga on aja jooksul taibukamaks muutunud.

Windows 95 puhul on käsu Shut Down kasutamine hädavajalik, et opsüsteem oskaks poolelioleva lõpetada, rakendused sulgeda ja andmed salvestada.

Kui seda eirata, hakkab järgmise käivituse järel esmalt tööle lahendus ScanDisk, mis üritab kahjustusi leida ja kompenseerida.

Umbes viimase kümne aasta jooksul kasutab enamus arvutitest aga uuemat nutikamat konfiguratsiooni- ja toiteliides ACPI.

See võimaldab kiibistikul, BIOSil ja Windowsil (alates väljalaskest 98) omavahel taibukamalt suhelda, nii et nupuvajutamine annab opsüsteemile märku töö lõpetada ja sulguda, mitte lihtsalt kohe välja lülituda.

ACPI võimaldab edastada mitut erinevat käsklust, tänu millele on mõnel sülearvutil eraldi nupud käivitamiseks/väljalülitamiseks ja unerežiimi minemiseks.

Tasub tähele panna, et Windows 98 või uuema kõrval on vaja ka piisavalt tänapäevast riistvara, mis liidese ACPI kaudu suhelda mõistab.

Nii et kui paigaldada 98 või ka uuem Windows vanade komponentidega arvutile (toodetud enam kui 10 aasta eest), peab tõenäoliselt alati valima käsu Shut down ja ootama sõnumit, et väljalülitamine on nüüd turvaline. Ja alles siis nuppu vajutama.

Windows 95 sulgemisaken

Mis veel

Kui tänapäevane arvutisüsteem hangub, ei saa seda nupuvajutusega siiski välja lülitada. Nuppu tuleb hoopis paari sekundi vältel all hoida, et opsüsteem end jõuga suleks.

Kuna jõuvõte võib kaasa tuua andmekaotust ja failisüsteemi-vigu, maksab seda kasutada ainult süsteemi hangumise korral või kui sülearvutist ei saa akut eemaldada.

Windows võimaldab Control Paneli kaudu ka mitme variandi hulgast valida, mida nupulevajutamine kaasa toob.

Samuti võib teha erinevaid valikuid selle põhjal, kas masinat toidab aku või on see juhetpidi seinas. Aga ka: mis juhtub, kui sülearvuti avatud kaas sulgeda.