Eks ikka julgemad mullu sügisel ees (Google, Apple), teised tänavu riburada järel.

2014. a aprillis debüteerinud Hiina telefonitootja OnePlus paistis alguses silma eriti mõnusa hinna ja kvaliteedi suhtega, aga ka nende toodang on iga aastaga kallimaks muutunud ja jõudnud uusimate mudelite puhul 550-eurose baashinnani (lisatöömälu ja andmeruumi puhul 629 eurot).

Tuhandeni küündimisest on selline maksumus muidugi kaugel... aga ca poole aasta pärast võib olukord sootuks erinev olla.

OnePlus tutvustas nimelt oma esimest 5G telefoni, mille käigus ütles ettevõtte tegevjuht Pete Lau, et teeb "oma parima", et selle hind alla 1000 dollari/euro jääks.

Lau jutust jäi mulje, et OnePlusi esimene 5G telefon võiks maksta paremal juhul ainult 750-800 dollarit/eurot. Aga ka sellega on armastatud tootja juba taskusõbralikkuse juba minetanud ja tüüpiliseks suurtootjaks muutunud. Kas senised ustavad fännid sellega kaasa tulevad, on küsimus, millele praegu vastust ei tea. OnePlusi trump oli seni ju just hinna-kvaliteedi suhe.

5G õhu teel andmeside on uus tehnoloogia ja uus on mõistagi kallis. Siiski pole asjaosalised tahtnud või osanud veel öelda, kui palju 5G kasutamine siiski telefonid tegelikult kallimaks teeks.

Targad pead on spekuleerinud, et ainuüksi uute tehnoloogiate litsentseerimine võib seadme hinnale lisada nii umbes paarkümmend eurot, aga muidugi on senisest kallimad ka 5G toimimiseks vajalikud uued komponendid alates modemitest.

Kes aga hinda tähtsaks ei pea, seda võib rõõmustada, et OnePlus on seniste plaanide kohaselt esimene Euroopas müügile jõudev 5G telefon, seda vähemalt Ühendkuningriigis mobiilioperaatori EE võrgus, kellega diil paigas. Samuti üks esimesi Snapdragon 855 protsessoriga telefone, mis on oma vallas kvaliteedimärk.

Muidugi ei tea me endiselt ka seda, et milliseid uusi lahendusi 5G üldse tavakasutajale pakub, eelkõige on seda vaja asjade internetile (IoT) ja tööstusele.

Samsungi Balti mobiiliäri juht usub näiteks, et 5G muudab meie mobiilse interneti lihtsalt niipalju kiiremaks, et paljud hakkavad aina rohkem ja kõrgema resolutsiooniga videosisu tarbima.