Eurograbberiks nimetatud viiruse tõttu kannatas Saksamaal, Itaalias, Hispaanias ja Hollandis üle 30 000 internetipanga kliendi, teatab Financial Times.

Eurograbber alustas tegutsemist Itaalias ning levis sealt teistesse riikidesse. Kasutati viirust, mis pole kuidagi nähtav ning mis on uinuvas olekus kuni õige hetke saabumiseni.

Eurograbberi näol on tegemist esimese korraga, kui trooja viirus kannab ennast kasutaja arvutist üle mobiiltelefoni ning on suunatud spetsiaalselt internetipanganduse vastu. Kui mõlemad seadmed on nakatunud, on võimalik teksti kujul kliendile saadetavad kinnituskoodid salvestada ja kontole siseneda. Raha eemaldati arvetelt 500-250 000 euro kaupa.

„Mitte et ma ründajaid kiidaksin, aga see oli hea inseneritöö,“ ütles turvatarkvaratootja Check Point sissetungimisvastaste toodete direktor Darrell Burkey. „Mobiiltelefonid, mida nad ründasid, olid väga tavalised mobiiltelefonid, ja nad ründasid väga edukaid panku.“

Kaheastmeline autentimine, mille puhul klient sisestab lisaks tavalisele salasõnale teise koodi, mille loob pank, on internetipanganduses väga tavaline.

Rünnak avastati augustis, kui nakatusid Check Pointi ja teise samalaadse firma Versafe'i kliendid. Mõlemate firmade teatel on tõendeid selle kohta, et viirus on mingis vormis tegutsenud alates 2012. aasta algusest.