Google'is on tulekul Suur Muutus – kuidas oma otsiajaloost enne seda vabaneda

 (43)
Google'is on tulekul Suur Muutus – kuidas oma otsiajaloost enne seda vabaneda
Reuters/Scanpix

Google koondab 1. märtsist ühte paika kokku kõikvõimalikud otsiandmed, mida neil on seni õnnestunud kasutajaskonnast oma teenuste ja saitide kaudu koguda. See tähendab, et teie guugeldamised, Plusis jagatud kraam ja YouTube'is vaadatud kassivideod hakkavad G-maja edaspidi ühiselt informeerima, milliseks netikasutajaks teid pidada.

Kui soovite alustada Google'i silmis n-ö puhta lehena, leidub selleks üsna lihtne moodus, teab DVICE.

Sisenege oma Google'i kontole, minge aadressile https://www.google.com/history, klõpsake "remove all Web History" (eemalda kogu veebiajalugu) ning kinnituseks OK. Kui teil on mitu Google'i kontot, peate seda kõigis uuesti tegema.

Google'i oma inseneride moodustatud Andmevabastusrinne annab inglise keeles täpsemaid juhiseid andmete kontrollimisest nende teenustes. Pikema (ingliskeelse) ülevaate G-maja plaanidest annab samas ametlik ajaveeb.

Google väidab, et edaspidi kasutajainfo sünkroniseerimine on inimestele kasulik, kirjutab ars technica.

Kui näiteks teie Android-telefoni GPS näeb teie Calendari andmeid, võib see märgitud kohtumispaigast liiga kaugel asudes teavitada ohust hiljaks jääda. (Google saab sellega muidugi võimaluse reklaame veelgi täpsemalt teie "isiksusele" kohandada.)

Kasutajale jäävad endiselt võimalused redigeerida või välja lülitada oma otsiajalugu, muuta "mitteametlikuks" Gmaili-sisesed vestlused, kasutada Chrome'is Incognito režiimi ja kontrollida reklaamide suunamist Ads Preferences Manageris.

Küberprivaatsuse eest võitlejates tekitab samas tigedust, et need ei saa olema vaikevalikud ja otsiinfo sünkroniseerimisest ei saa Google'i teenuseid kasutades loobuda.

Jälgi Forte uudiseid ka Twitteris!