See tähendab, et kui sa ostad uue moeka tehnikaseadme või kasutad lahedat uut teenust, siis on tõenäoline, et see pole ilmumise ajal veel tegelikult valmis.

Enamgi veel, võib kuluda päris palju aega, kuni tootja vastukajasid kuulda võtab ja vead parandab. Eeldusel, et üldse parandab. Ja pahatihti pead sa toote kõigepealt ise ostma, et siis selle vabatahtliku tasuta testija rolli asuda.

Kusjuures pole lootust, et mida kallim toode, seda tõenäolisemalt see on "korras" ja kasutuskõlblik.

Forte kirjutas sellest "trendist" esmakordselt juba aastate eest ja tundub, et vahepeal on olukord pigem hullemaks muutunud kui samaks jäänud või paranenud.

Uusima näitena võib tuua Google'i uue tipptelefoni Pixel 2, mille "tavalise" variandi tootis HTC ja veidi luksuslikuma-kallima variandi 2 XL pani kokku LG.

Oktoobri keskel ilmunud telefoni on päris palju kiidetud – ka Forte poolt – aga iroonilisel kombel pakub 2 XL näidet ka ühest suurimast apsakast, mida moodne tehnoloogiafirma uut seadet müügile paisates teha saab.

Nimelt hakkasid veebis ruttu levima ostjate kaebused, et 2 XL-il esineb mitmesuguseid probleeme nagu ekraani "põlenud" pikslid ja heliprobleemid video salvestamise ajal.

Kõige suurem jama tekkis aga osadel vastsetel Pixeli-omanikel seoses Androidi opsüsteemiga.

Nimelt ei saanud nad 2 XL-i üldse käima ja lähemal uurimisel selgus, et Android on üldse puudu! Vastavaid kurtmisi ilmus muuhulgas suurtel saitidel Reddit ja ars technica.

ekraanitõmmis

See kingib Pixel 2 XL-ile halenaljaka tiitli "esimene Androidi telefon, mis ilmus ilma Androidita". Või siis, tõepoolest, ilma toimiva tarkvarata. Misjärel oleks mõistlik käik see tootjale tagasi saata ning asenduseksemplari oodata.

Google'i kiituseks võib öelda, et nad tunnistasid probleemi olemasolu, lubasid selle tulevastes partiides parandada ja asendustelefonid senistele ostjatele välja saata.

Siin oleks paslik meenutada, et Pixel 2 XL pole mingi niisama-telefon, vaid Google'i tellimusel loodud Androidi tipp-esindusmudel ja ühtlasi üks kallimaid Androidi telefone üldse. Nii palju jamasid ühelt kulukalt moeseadmelt tundub juba piinlik. Mitte, et teised tootjad oleksid patust puhtad, aga ikka.

Pixel 2 maksab USA-s vastavalt andmeruumi suurusele 649 või 749 dollarit, 2 XL seevastu 849 või 949 dollarit. Eesti edasimüüjad julgevad hinnavaatlus.ee põhjal hetkel pakkuda vaid odavamat ehk Pixel 2, mis maksab vastavalt andmeruumile alates 804,65 või 906,3 eurost.

Kokkuvõtteks võiks üle korrata kaks tõsiasja. Pixel 2 XL pole esimene ega ilmselt viimane moodne tehnikaseade, mis ilmudes korralikult ei funktsioneeri – mõeldud on piisavalt suurt kogust eksemplare, et paljud viga märkaksid ja infot veebis levitaksid.

Näiteks Google'i rivaal Apple saab praktiliselt iga iPhone'i ilmumise järel mingi defekti või töörikke eest "vastu pead". Samsungi mullust Galaxy Note7 fiaskot ärme parem pikalt meenutagi.

Teiseks aga see, et võimalikest jamadest ei päästa siin ka omas klassis kõige kallimate seadmete ostmine. Sest tootjad mõtlevad rohkem kiiresti turulejõudmisele ja aktsiahindadele kui oma tarbijate igakülgsele rahuldamisele. Nii saab moodsa tehnika ostjast pahatihti selle tasuta testija, kes peab tootjale vigu kätte näitama ning lootma, et need parandatud saavad.