Paraku pole keegi head argumenti lagedale toonud, miks inimesed peaksid kulukaid UHD-seadmeid ostma. Võimalus hakata ise 4K-videot tootma masse päris ei paelunud. Parem seis tekkis tänu alanevatele hindadele – vananev tehnoloogia muutub ajapikku ikka odavamaks –, kuid buumi siiski ei tekkinud.

Üks vahend on aga siiani suuresti proovimata: 4K sisu levitamine interneti teel. See on etemaid aegu oodanud, sest nii allalaadimine kui ka striiming nõuavad suurte andmemahtude tõttu palju ressursse.

Google on aga valmis vähemalt 4K-striimingu probleemil sarvist hakkama ja selle oluliselt vähem ribalaiuse-maiaks muutma.

Neil oli asjaga kiirem kui paljudel rivaalidel, sest Google'ile kuuluv portaal YouTube on hetkel Netflixi kõrval üks väheseid suuri veebikohti, mis juba üsna palju 4K-sisu voogedastab.

Lahendus kannab nime VP10 ja see on muidugi videotihendamise koodek ehk tarkvara, mille abil liikuvat pilti edastada.

Vabavaraline VP10 on arendamisel juba aasta otsa ja G-maja julgeb nüüd seda avalikkusele lähemalt tutvustama hakata.

See peaks tõhusaks tööks vajama oluliselt nõrgemat internetiühendust kui hetkel üldlevinud formaat H.264. Kui VP9 vajab H.264-ga võrreldes poole vähem ribalaiust, siis VP10 peaks vastavat vajadust jällegi poole võrra kärpima. Ehk siis juba neli korda vähem nõudma.

VP10 olla ka muidu lahe: senisest teravam pilt, parem värviesitus, parem dünaamiline diapasoon (dynamic range). Lisaks on see ju tasuta, keegi ei pea litsentsitasusid maksma. Eks näe, kas sellest piisab, et tugevale rivaalile pähe teha. Millel on juba ka troonipärija, H.265.

Google loodab VP10 enne aasta lõppu soovitud kujul valmis saada. Kui aga 4K-sisu tänu sellele juba veebis menukaks muutub, ongi selle nn massidesse jõudmine ilmselt lühikese aja küsimus.