Android on seega levinud ja popp ning seda jooksutavad seadmed võivad olla meeldivalt odavad. Androidil on aga ka üks suur probleem, mis on pea sama vana kui Android ise: turu killustatus.

See tähendab, et tarkvarauuendused ei jõua paljudele seadmetele. Iga seadmetootja saab ise otsustada, kui kaua oma väljalastud aparaadile tarkvarauuendusi allalaadimiseks väljastab ja enamasti on see periood lühike, eriti odavmudelite puhul, jäädes pooleteise kuni kolme aasta vahele.

Teisisõnu, kasutaja ei saa kunagi kindel olla, et kui kaua seade saab uuendusi ja kas nende sekka kuulub järgmine Androidi suur väljalase, mis ilmub kord aastas, tavaliselt suve lõpus või varasügisel.

Kuna Android on vabavaraline projekt, ei püüa Google seadmeuuendamist tootjatele kuidagi peale suruda, aga on viimastel aastatel teinud oma väitel Androidi tarkvara arendamisel pingutusi, et selle uuendamine lihtsamaks muuta. Mis tähendab, et üha rohkem süsteemi komponente on automaatselt taustal uuendatavad.

(Üks põhjus, miks uuenduste väljastamine nii visalt levib, on see, et selleks peavad vabatahtlikult koostööd tegema mitmed osapooled nagu Google, seadmetootjad, nutiseadme-kiibitootjad ja mobiilioperaatorid.)

Jõupingutused on Google'i väitel vilja kandnud, sest firmal on Androidi arendajate ajaveebis enda kiituseks midagi uut ette näidata.

Nimelt napsas Android 10 üldse kõige kiiremini levinud Androidi suure väljalaske tiitli. See levis 100 miljonile seadmele "ainult" viie kuuga, mis on 28% kiirem tulemus kui eelkäija Android 9 "Pie" oma.

Tänaseks elutseb 10 juba enam kui 400 miljonil seadmel. 9 oli selleks ajaks asustanud 300 miljonit aparaati, 8.0 ja 8.1 ("Oreo") kokku aga vaid 100 miljonit.

ekraanitõmmis

See kõik on loomulikult hea ja tore, aga üldine seis on veel kaugel ideaalilähedasest. Arvestades, kui palju on maailmas üldse Androidi seadmeid kasutusel, moodustab Android 10 osakaal sellest väikese osa.

Kui isegi eeldada, et Androidi seadmeid on kasutusel endiselt ainult 2,5 miljardit (kuigi Android 10 sünnist on möödunud 10 ja pool kuud), siis moodustab 400 miljonit sellest 16 protsenti. Ehk Android 10 on jõudnud vaid igasse kuuendasse Androidi seadmesse.

See on kindlasti kiirem levik kui eelkäijate puhul, aga siiski mitte eeskujulik. Kõik need kasutamata jäävad uued featuurid, kõrgem turvalisustase jne...

Ja mis veel hullem, endiselt pole mingit garantiid, et kui Androidi seadme ostad, siis võid vähemalt kolme järgmise aasta jooksul kõigi valmivate uuenduste saamisele kindel olla. Ja et need ilmuvad just sinu seadme jaoks piisavalt ruttu.

Kui Google tunneks enda kiitmise kõrval sisimas ka, et Android levib edukalt nagu konkureeriv Apple'i iOS, siis hakkaks firma ilmselt taas väljastama raporteid, et kuidas Androidi maailm selle eri väljalasete vahel jaguneb. Kunagi saime neid igal kuul.

Android 11 ilmumisaeg on veel lahtine. Uusimad kõlakad hindavad selle saabumiseks päevaks 8. septembri. Loe Forte 12. juuni uudist, et mida see pakub.