Ei, see pole veel Google Loon ega muud ulmelised oma võrguga kogu maa katmised, vaid tegemist on esialgu lihtsa virtuaaloperaatoriga, kelle teenus toimib teiste USA operaatorite võrgu baasil, kirjutab AM.ee.

Google´i esimene samm mobiilioperaatorite maailma näeb välja järgmine:

* ainult Google Nexus 6 telefonide omanikele
* ainult kutsetega (selle saamiseks tuleb end registreerida ja peab asuma USAs)
* see töötab Sprint´i ja T-Mobile’i võrgus
* lepingut pole
* maksta tuleb 20 dollarit piiramatu hulga SMSide (üle maailma) ja mobiilikõnede (USA-sisesed) eest, lisaks 10 dollarit iga täiendava andmemahu-gigabaidi eest. Tarvitamata gigabaitide eest saab kuu lõpus raha tagasi
* Roaming 120+ riigis
* helistada saab vaid Google Hangoutsiga, millega saab helistada lisaks oma telefonile ka ükskõik millisest teisest tahvlist või telefonist, millel on Hangouts

Projekt Figa tahab Google pakkuda võimalust suhelda oma telefoninumbril igal pool ja erinevate seadmetega, vaja on vaid Hangoutsi.

AM küsis Eesti operaatoritelt, mida nad arvavad Google´i plaanist sukelduda ka telekomimaailma ja kuidas tundub tulevik siis, kui Google otsustab laieneda ka teistele turgudele, võib-olla kunagi isegi Eestisse.

Kuidas näeb Eesti mobiilioperaator mobiiliteenuste tulevikku selles osas, kui Google (või mõni teine suur rahvusvaheline tehnoloogiafirma) hakkab pakkuma kohalikul turul oma mobiiliteenust, kus kõned ja sõnumid on tasuta, makstakse vaid andmesideteenuse eest? Kas Eesti operaator oleks valmis oma võrku välja rentima ja mis tingimustel?

Eesti Telekom

Vastab operaatoräri üksuse direktor Holger Haljand:

Sama lähenemist, mille tõi USAs turule Google, on Eestis juba arendamas Eesti Telekom oma EMT ja Elioni võrkude peal.

Esimene test oli 4G VoLTE piloodiga, mis viib kogu kõneliikluse 4G andmeside võrkude peale ning mis võimaldab video- ja häälkõnesid erinevate ekraanide vahel: tutvustasime aasta alguses videokõne lahendust EMT 4G telefoni ja Elioni nutiTV ekraani vahel.

Järgmisena arendame VoLTE 4G kõne üleminekut avalikesse WiFi võrkudesse, mis töötavad täna Eestis enamasti Elioni infrastruktuuril ning mis võimaldab telefoni standardset helistamise funktsionaalsust kasutada üle interneti, sõltumata internetiteenuse pakkujast.

Google’i ja teiste välismaiste tehnoloogiapakkujate huvi Eesti klientide vastu on väike. Küll on EMT ja Elion pühendunud Eestis oma kliendile uute ja innovaatiliste lahenduste loomisele ning meie eesmärk on tagada seeläbi kõige kvaliteetsemad lahendused ja personaalseim klienditeenindus.

Elisa

Vastab juhatuse esimees Sami Seppänen:

Kui Google soovib Elisa võrku rentida, siis infrastruktuuri pakkujana oleme selle välja rentimisest kindlasti huvitatud. Kõik sõltub, mis hinna ja tingimuste juures Google soovib seda teha.

Elisa on ka varem virtuaaloperaatoritele oma võrku välja rentinud, näiteks Bravocomile. Elisale sobivatel tingimustel rendiksime enda võrku ka uuele virtuaaloperaatorile Google´ile.

Tele2

Vastab juht Argo Virkebau:

Google kasutab suhteliselt tavapärast virtuaaloperaatori ärimudelit. Kui leitakse tasakaal investeeringute, vastutuse jagamise ning teenusepakkumise vahel, siis võib see olla mõeldav.

Riikides, kus sideteenuste hinnad on kõrged, on virtuaaloperaatoril rohkem tegevusruumi ja potentsiaali. Eestis on konkurents väga tihe ning juba praegu sisaldavad keskmised internetipaketid pea kõneminuteid ja sõnumeid.