Säh sulle kuldsüdameid, kes hoolivad töötingimuste parandamisest!

Läänemaailma ajakirjanikke on hiljuti hoidnud elevil töötingimused suuri tehnikafirmasid (Sony, HP, Nokia, Dell, Apple, Nintendo jt) tootmisalaselt teenindavas Hiina firmas Foxconn, mille töötajad on hakanud madala palga, pikkade vahetuste ja masendava õhustiku tõttu enesetappe mõistlikuks väljapääsuks pidama.

Foxconni omanikud ja juhtkond proovisid moraalilangusega võitlemisel vast kõiki pähetulevaid lahendusi suitsiidipatrullidest katustel ja võrkudest hoonete ümber psühhiaatrite ja vaimude väljaajajate palkamiseni. Meedia huvi tõi kaasa ka palgatõusud vabrikus (30% kõigile, 66% oktoobrist, kui teatud tingimused on täidetud...).

Esimese maksab kinni Apple, mis peab selleks ainult iPadi tootmiskuludele 0,7 protsenti juurde kirjutama. Paljud Õunamaja kallid ja popid vidinad pärinevad ju Foxconni töötubadest. Teine pärineb aga Foxconni kaukast ja tõi kohe kaasa firma aktsiahinna märkimisväärse kukkumise Taiwani börsil.

See viimane mõjus ilmselt rahameestele nii valusalt, et Foxconn muudab suitsiididega võitlemisel jälle strateegiat. Tegevjuht (CEO) Terry Gou paljastas teisipäeval igaaastasel aktsionäride koosolekul, et õnnetult lahkunud töötajate peredele ei maksta enam tulevikus kahjutasu. Selle eest peab edaspidi hoolitsema kohalik valitsus.

Kuna kõnealune summa on suur (ligi kümne aasta palk), olla enesetapu valijad hakanud seda ka perele raha teenimiseks kasutama. Asitõendiks oli näiteks ühe mehe lahkumiskiri, milles võib näha selle kinnitust.

Gou süüdistas ka võimalikku Wertheri efekti - kuulsust kogunud suitsiid inspireerib järgijaid -, kuna kuus enesetappu leidsid aset mai jooksul.

Sellega kaasnes teade, et firma viib osa tootmisest mujale: olemasolev Vietnami tehas hakkab rohkem tellimusi saama, ja Taiwanisse või Vietnami rajatakse täielikult automatiseeritud lisatehas.