Pole just tavaline, et tiigil on isiklik Instagrami-konto, saati siis veel selline, mida jälgib rohkem kui 40 000 inimest — kuid Umbul Ponggok ei ole ka päris tavaline külatiik.

Indoneesias Jaava piirkonnas asuva tiigikese pindala on vaid 20 korda 50 meetrit, kuid vesi selles on suisa uskumatult selge.

Tiiki voolab pidevalt juurde värsket vett 40 allikast tempoga 800 liitrit sekundis, tänu millele ongi vesi seal alati kristallselge. Just see omadus on teinud tiigi ideaalseks paigas, kus endast allveepilte teha.

15 aastat tagasi oli Ponggok vaene ja tundmatu Indoneesia küla, mille porises, reostunud solgitiigis käisid kohalikud kümblemas ja pesu pesemas. Vohas töötus; kohalikel õnnestus põllumajanduse ja ümberkaudsetes kaevanduskarjäärides töötamisega endal hädavaevu hinge sees hoida.

Nüüdseks on seesama küla riigi 10 jõukama seas, töötus praktiliselt puudub ja kohalik majandus elatub peamiselt turismist. See kõik sai võimalikuks tänu Umbul Ponggokile ja selle kontole Instagramis.


Eduloo autoriks võib pidada Junaedi Mulyonot, kes varsti pärast külavanemaks valimist 2006. aastal võttis nõuks Ponggok turismi-vaatamisväärsuseks muuta. Alustuseks kutsus ta appi mõnekümne kilomeetri kaugusel tegutseva ülikooli tudengid ja palus neil luua andmebaasi küla probleemidest, potentsiaalsetest ressurssidest ja mõeldavatest lahendustest.

Kogutud teabest lähtudes asutas Mulyonot küla omandusse kuuluva äriühingu Tirta Mandiri, millesse palus kohalikel panustada, tõotades, et nad teenivad investeeringu pealt eelseisvatel aastatel ohtrat tulu.

Ehkki alul suhtusid paljud tema lubadustesse skeptiliselt, hakkasid umbes 700-st Ponggoki leibkonnast siiski 430 investoriteks. Need, kes alguses investeerimast tõrkusid, muutsid meelt pärast seda, kui külatiik ära puhastati ja turistid selle juurde voorima hakkasid.

Iga Tirta Mandirisse viis miljonit ruupiat (tollases vääringus ca 555 USA dollarit) panustanud perekond on viimase kümne aasta jooksul kuus tagasi teeninud 400 000–500 000 (u 25–33 eurot) kuus.

See on aidanud kohalikel elanikel tõsta elukvaliteeti ja võimaldada lastele paremat haridust. Lisaks on see välja juurinud töötuse probleemi, kuna suurem osa tööjõulisest elanikkonnast töötab Tirta Mandiri palgal.

2005. aastal teenis Ponggok aastas u 80 miljonit ruupiat (alla 5200 euro). Nüüdisajal küündib Tirta Mandiri populaarse tiigiga seotud paljude äriettevõtete aastatulu kokku 14 miljardi ruupiani (u 905 000 euroni).

Küla koos oma tiigiga on kujunenud ka üheks peamiseks vaatamisväärsuseks Klateni regentkonnas ja kõige kuumemaid pildistamispaiku küttivate Instagrami-kasutajate meelis-sihtkohaks.

Kuna allvee-autoportreefotode tegemine on turistide seas menukaim meelelahutus, on külaelanikud paigaldanud tiigi põhja hulgaliselt aksessuaare — mootorrattaid, pargipinke ja isegi vana televiisori —, mille abiga saab võimalikult pilkupüüdvaid fotosid pildistada.

Ja, nagu öeldud, on tiigil isegi kõige lahedamaid allveefotosid postitav konto Instagramis, mida jälgib üle 40 000 kasutaja.