BBC News kirjuab, et inimesi aitavad selles uudsed haiglarobotid, mille käsutuses on kaks töövahendit: vedelad desinfektandid ja tugevad ultraviolettlambid.

Vesinikülihapendist koosneva desinfitseeriva vedeliku pindadele pritsimiseks on robotil viis pihustit ja 1,5-liitrine vedelikumahti.

Lühilainepikkusel töötavad UV-lambid kahjustavad aga oma kiirgusega baktereid, viiruseid ja muid ohtlikke mikroobe, nii et need ei saa enam paljuneda.

Robotid töötavad muidugi akudel, mille täislaadimiseks kulub kuni kuus tundi. Üks "tööots" kestab 10-20 minutit ja ka inimesed tuleks selleks ajaks ruumist välja ajada. Pärast tervitab neid seal põlenud juuste lõhnaga sarnanev lehk.

Roboti autor on Taanis Odenses asuv firma UVD Robots, mis tõi masina turule juba 2019. aasta alguses. Sellele eelnes kuue aasta pikkune koostöö UVD peremeesfirma Blue Ocean Robotics ja Odense ülikooli haigla vahel.

Robotit tõhusust uue koroonaviiruse hävitamisel pole tegelikult põhjalikult testitud, aga tootjad on kindel, et asi toimib. Varem inimkonnale muret põhjustanud koroonaviirused nagu SARS ja MERS on lühilaine-ultraviolettkiirgusele ju igati vastuvõtlikud.

Ühe sellise "tapjadroidi" hind on umbes 61 000 eurot, aga kui sarnased masinad peaksid laiemalt levima, siis hind kindlasti langeb. Maailma eri paigus on toodetud ka juba ridamisi konkureerivaid roboteid.

Foto: ZUMAPRESS.com
Foto: ZUMAPRESS.com