OnePlus on oma uut telefoni müünud suuresti läbi uuendatud kaamera. Isegi selle karbil on kahel küljel tõdemus: “Dual Camera. Clearer Photos." Lause kahel osal küll omavahelist seost ei ole, kuid selge on see, et Hiina tootja on oma uue kaamera-süsteemiga väga rahul.

Iseenesest midagi liialt originaalset see endast ei kujuta. Paljudel tootjatel, sealhulgas Apple’i omadel, on kasutusel samasugune kombinatsioon laiemast ja kitsamast objektiivist, mida saab nupuvajutusega vahetada või sujuvalt kahe pildi vahel suumida. Tõsi, iPhone’i puhul on see kasutusel ainult suuremal ja kallimal mudelil (7 PLus), mis on OnePlus 5st pea poole võrra kallim.
OnePlus 5 testpilt: Tänu sellele, et kaamerale pääseb kiiresti ligi, saab tabada ka ootamatuid ja kiireid hetki. Pilt tehtud kitsama objektiiviga.
Esimesel kasutamisel üllatas OnePlus kohe oma kiirusega. Kustunud ekraanilt hüppab kahe kiire nupuvajutusega kaameraprogramm kiirelt lahti ning pilt saab tehtud murdosasekundi jooksul. Fookus on kiire nagu enamikel tänapäeva lipulaevadel ning seega kiiresti terava pildi saavutamine ei ole probleem.
OnePlus 5 testpilt: kaamera kipub värve üle keerama nagu ka siin näha. Reaalsuses ei olnud värvid nii intensiivsed.

Küll aga kipub OnePlus pilte ületeravustama ning värve liialt juurde keerama. See on muidugi suuresti maitse asi ning kui pilti mitte liialt suumida võib see isegi väga hea välja näha, kuid sisse suumides on näha, et pilt on isegi heades oludes tihtipeale teraline.

Rääkides aga telefoni peamisest müügiargumendist - topeltkaamerast - tuleb öelda et mulle see idee väga meeldib. Tihtipeale on tulnud ette olukordi, kus oleks tarvis kitsamat kadreeringut, kuid pildi lõikamisega kvaliteeti kaotada ei taha. Siinkohal tuleb appi OnePlusi kitsas objektiiv, mis just seda pakub.
OnePlus 5 testpilt: üks näide, mil kitsam objektiiv tuli parema kadreeringu huvides kasuks. Ilus, puhas kaader ilma segavate objektidega. Laiema nurgaga oleks jäänud rohkem rahvast peale ja pidanuks pilti lõikama hakkama.
Panoraamvõte toimib hästi ja dünaamiline ulatus on isegi selles režiimis väga hea.
Panoraamvõte toimib hästi ning isegi selles režiimis on dünaamiline ulatus väga hea.

Lisaks kitsamale kadreeringule pakub topeltkaamera ka sarnaselt iPhone 7 Plusiga portreerežiimi, mis kasutab ära informatsiooni mõlemast kaamerast ning tekitab tänu sellele tarkvaralise “uduse tausta” pildile, mida oleme harjunud nägema peegelkaameratega tehtud piltidel.

Tõsi, efekt on tore ja kindlasti mingitel hetkedel annab see pildile teatava visuaalse lisandväärtuse, kuid praegusel hetkel eksib see minu jaoks liialt palju ning kas udustab ka osa objektist, mis peaks terav jääma, või jätab teravaks ka mingi pildi osa, mis peaks udustatud olema.

Lisaks on üleminek n-ö teravalt alalt udusele tihtipeale hägune, mis annab kergesti ära, et tegu on siiki tarkvaraliselt tekitatud udustamisega.

Tundub et tarkvaraliselt on OnePlusil siin palju veel parandada, kuid minu jaoks isiklikult võiks see lahendus ka olemata olla.

Fotograafina on mul aga kahju, et tootja on otsustanud arvatavasti müügiargumendi eesmärgil pannud väikese ja pimeda objektiivi taha sensori, mil on 20 megapikslit.

Seda on selgelt liialt palju ning tänu sellele on isegi heades valgusoludes teralisuse eemaldamiseks sisse lülitatud müraeemaldus, mis pildi pehmeks teeb.
OnePlus 5 testpilt: teleobjektiivi sensor jääb tugevalt alla lainurga omale. Detailsus on kehvem ja müraeemaldus on teinud kõvasti tööd, kaotades veelgi detaile isegi heades valgusoludes.

Igatahes pildikvaliteet ja dünaamiline ulatus jäävad pikema objektiivi puhul vajaka. Sellest on kahju, kuna see võiks olla just see lisa, mis mind telefoni vahetama paneks.

Natukene suuremate ja vähemate pikslitega sensor oleks võimaldanud kindlasti sellest lahendusest parema välja võtta nagu iPhone seda teinud on. Rohkem ei ole alati parem kuid kahjuks telefonitootjad ei tundu sellega nõustuvat.

OnePlus 5 testpilt