Siis tekkis meil isu aga ka programmi ja lähemate tulevikuplaanide kohta pärida, millele on õige mees vastama kino juht Rein Palosaar.

IMAXit pakub teil ainult üks saal kolmest, see suurim. Kas kaks väiksemat näitavad tavafilme nagu igas teises Tallinnas kinos? Kas on midagi eksklusiivset või samad filmid?

Alustava kinona on väga raske veel täpselt vastata programmi kujunemise küsimustele. Loomulikult on meil plaan programmikujunduse osas, kuid suures osas on kindlasti tegu alguses katse-eksitus-meetodiga, et saada paika oma väikeste saalide programmipoliitika.

Proovime lihtsalt ajaga läbi, et milliseid filme meie kinos publik kõige enam vaadata soovib ja sellele paneme siis edaspidi ka rõhuasetuse filmivaliku juures.

Kindlasti proovime suurstuudiote toodangu kõrval linastada väikestes saalides ka Euroopa ja muu maailma parimaid linateoseid.

Samuti leiavad väikestes saalides oma koha kindlasti animatsioonid ja teised perefilmid.

Kui palju maailmas üldse IMAX-filme toodetakse ja kui palju teie kontaktid võimaldavad Kosmos IMAXisse neid hetkel tuua?

IMAX-formaadis toodetakse enamasti suurstuudiote filme ja aastas tehakse neid varieeruvalt 20-30. Kõigil suurstuudiotel on Eestis olemas omad esindajad, kes vahendavad nende filme ka IMAX-formaadis meile.

Olen ka teadlik, et Aasia turule toodetakse IMAX-filme, kuid täna need meile veel kättesaadavad ei ole, kuna nendel puuduvad Eestis levitajad.

Kas teie kavas on üks IMAX-film korraga või saab sama päeva lõikes valida ka mitme eri teose vahel?

Kuna IMAX-filme ei ole nii palju kui tavakinofilme, siis enamasti linastub IMAX-suurfilm mingi perioodi jooksul mõnda aega üksi.

Lisaks suurstuudiote mängufimidele toodab IMAX ise õpetliku sisuga nn vaatefilme nii lastele kui ka täiskasvanutele. Plaanime ka neid peatselt kavva võtta.

IMAX-kino jaoks vajalik tehnika on kallis, aga kas filmide hankimine on ka kallim? Kas kõrgem piletihind kompenseerib väiksemat kohtade arvu saalis?

IMAX-koopiate valmistamine on filmistuudio jaoks seotud tõesti suuremate kuludega. Samuti tuleb teha suuremaid kulutusi kinol, kuna kasvõi IMAX-formaadis suure pea 300ruutmeetrilise ekraani täitmiseks särava ja selge pildiga läheb vaja kahte korraga töötavat 4K digitaalkino projektorit.

Sellega seoses on ka IMAX-formaadis näidatavate filmiseansside pilet kallim.

Kui palju vanemaid filme hiljem IMAXisse konverteeritakse? Kas teie hinnangul tulemus on sama hea kui kohe IMAXis toodetud teoste puhul?

Nii nagu suurstuudiod on hakanud oma vanu filme digitaliseerima, on see ette võetud ka IMAXi puhul. Tean näiteks, et möödunud suvel viidi IMAX-formaati "Forrest Gump".

Kahjuks mul endal kogemus vanade filmide uusversioonide koha pealt digitaalses IMAXis puudub, sest ei ole ise ühtegi sellist veel näinud.

Hetkel ma veel ei tea ka seda, et palju selliseid filme on plaanis lähiajal uuesti ekraanile tuua.

Millise koha soovitate IMAX-saalis valida, et parim elamus saada?

Nii nagu igas kinos, on kõige paremad ikka need kohad, mis asuvad keskmiste ridade keskel. Seal peaks elamus olema kõige suurem, sest IMAXi puhul on vaataja kogu vaateväli kaetud nii külgedele kui ka üles ja alla.

Samuti on saali keskel istudes alati heli parem, kuna kuulaja kõrvadest on kõik kõlarid ühekaugusel.

Kuid on kindlasti ka kliente, kellel meeldib rohkem kaugemalt vaadata, ja ka neid, kes eelistavad istuda esiridades.

Näiteks IMAX 3D filmide korral on esimestes ridades ruumilisuse efekt suurem, sest vaataja vaateväli on sõltuvalt lähedusest ekraanile väiksem kui ekraan ja seega peaks tekkima eriti tugev "filmi sisse mineku" tunne.

HBO toob reklaami mõttes IMAXisse telesarja. USAs saab jaanuari lõpus 150 IMAX-ekraanil näha "Troonide mängu" neljanda hooaja kaht viimast episoodi. Kas teil on plaane sarjasid näidata?

Praegu see Eestis kindlasti võimalik ei ole, sest lähimal ajal näidatavad IMAX-filmid on meil juba läbirääkimiste või kinnitatud staadiumis. Võib-olla on see võimalik kunagi tulevikus.