Las Vegases USAs toimub kohe aasta alguses (tänavu 8-11. jaanuaril) suur tehnikamess The International Consumer Electronics Show, mille nimi küll viitab tarbijatele, aga siiski tavainimesi sisse ei luba.

CES on sellest hoolimata maailma nimekaim tehnikamess, mida meedia ja teised eksperdid ka hoolega ja üksipulgi kajastavad.

Veebruaris toimub Barcelonas Hispaanias The GSMA Mobile World Congress, mille korraldajad tervitavad ka tavakülastajaid - ja neid vooribki seal tavaliselt oma 50 000 igal aastal.

Ilmselt maailma põnevaim nutitelefonitootja Apple ei taha aga teistega liivakasti jagada ning hoiab omad esitlused pigem iseseisvate ürituste tarbeks.

iPhone 5 saab kindlasti 2013. aastal troonipärija, aga kas see on 5S, 6 või iPhone mini, ei oskaks hetkel arvata.

Meie panustame 6-le, sest iPhone 5 kogus üldsuse ees palju ebameeldivat tähelepanu - esitlus langetas Apple'i aktsiahinda ja telefoni välimust olevat kriimustustega liigagi kerge rikkuda. Tootja seisukohast on mõttekas panna meid seda nime ja numbrit üldse unustama.

Teine suur ja põnev salakaart on kõmutatud Microsofti nutitelefon, mida suurfirma plaanivat Windows Phone'i sõjakäigule hoo lisamiseks.

Forte ennustab, et MS esitleb "oma" nutifoni tõepoolest, aga mitte enne 2013. a lõppu. Sellega kiirustada oleks märk nõrkusest, mida MS vaevalt tahab endale lubada, kuna on seni Windows Phone'i hetkeseisu pigem ikka kiitnud.

Nutitelefoniaasta esimene pool peaks üldiselt kujunema vaikseks. Üldine jõudlus aina kasvab (eriti nelja- või enamatuumaliste kiipide arvelt), aga midagi uut-huvitavat eriti ei juhtu. Riistvaraliselt on põnev näha Tegra 4 tulemusi ja Inteli uusi mobiiliprotsessoreid.

Tootjad keskenduvad peamiselt iPhone 5 ületrumpamisele, s.t oma seniste tipptelefonide täiustamisele. Sünnib aina rohkem suure ekraani ja 1080p ehk täiskõrglahutuse-valmidusega seadmeid. Kui juba iPhone ületas "nelja tolli piiri", peavad teised pakkuma 5!

Nutitelefonide valdkonda elustab pigem uute mobiili-opsüsteemide tulek (Android 5, iOS 7), mida tootjad tahavad muidugi uute põnevate seadmete toel tutvustada. Apple'ilt siis uus iPhone, teistelt Androidid. Ubuntu nutiseadmed 2013. aastal (veel) tähtsust ei omanda.

Telefonide valik laieneb aga veelgi, eriti hiinlaste arvelt.

Maailma suurim telekommunikatsiooniseadmete valmistaja Huawei on valinud lääne tähelepanu vallutamiseks n-ö multiplatvormse lähenemise.

Neil on CESil näidata nii oma esimest Windows Phone'i (Ascend W1) kui ka Androidi nutifoni (Ascend D2).

Viimane on nii võimas, et firma tippjuht väljendas avalikult muret, kas see laiema edu saavutamiseks liiga võimsaks (= kalliks) ei kujune. Selle näitajaid: 5-tolline 1080p ekraan, neljatuumaline 1,5 GHz protsessor, 13 MP kaameraga. 5 tolli ja 1080p lisab muide ZTE ka oma Grand S-ile.

Põnevust tekitab kindlasti, mida Samsung otsutab Mobile World Congressil näidata. Selgust ootame peamiselt Galaxy S III järeltulija asjus. Eriti, kui see saab endale 1080p Super AMOLED ekraani. Muus osas rõhub Samsung senisele strateegiale: palju erinevaid Galaxysid.

Taiwani suurtegija HTC on oma hetketrumbid juba lauale käinud (Droid DNA, One X+). Kui aga kõlakaid uskuda, jagub neil üllatusi lisaks CESi ajaks.

Kas see tähendab Windows Phone 8 või lihtsalt suure ekraaniga telefone, saame näha. Kõmutatud M7 kõlab igatahes toredalt (5-tolline ekraan, 441 ppi, 1080p, neli tuuma Qualcommilt, alumiinium-unibody, suur aku, palju andmeruumi, LTE).

LG puhul on tähtsaim hoopis kõlakas avada protsessorivabrik, aga põnev oleks näha ka Optimus G jätkumudelit. G2 on tavapärane elajas: 5 tolli 1080p ekraani, LTE, 2 GHz neljatuumaline protsessor.

Sony hiljutine suur paljastus koodnimega Yuga rõhub jõule nagu teisedki: 5 tolli ekraani, 1080p, neli tuuma, 3 GB muutmälu, 128 GB andmeruumi, 16 MP kaamera.

Nokialt on hetkel raske midagi uut oodata, kuna uued lootused Lumia 820 ja 920 on alles nii värskelt turul ning soomlased ei jaksa hetkel kuuma anda. Kõlakad räägivad Lumia 920 õhemast ja kergemast variandist, mille sisu jääb põhimõtteliselt samaks.

Nende tulevik sõltub Windows Phone 8 ja senise Lumia-pere edust. Forte ei imestaks, kui Nokia aasta teises pooles üldse alla vannub ja kellegi suurema omaks saab.

Ingliskeelne tehnikameedia pöörab tähelepanu ka jaanuari lõpus ilmuvale BlackBerry 10-le. See on aga Eestis olematu suurus ja Research in Motion pole jutuvääriline.