Loetuimate lugude esiviisikud näevad välja sellised:

Teadus ja Loodus

Mõni aeg tagasi tekitas laialdast vastukaja teade, et eelolev talv võib Euroopasse tuua sellise pakase, millist pole sajandeid nähtud.

Kas talv tuleb külm, normaalne või soe, ei oska keegi täpselt ennustada, isegi mitte suurimad meteokeskused. (Vene ilmateenistus lubab küll, et seekord saabub "ehtne vene talv").

EMHI arendusosakonna peaspetsialist klimatoloog Ain Kallis kommenteerib: "Loodame, et meie näeme nn Harju keskmist talve, mis peaks pehmem olema meie külmapooluse Jõgeva keskmisest. Igatahes tuhande aasta, isegi sajandi külmim see eesootav talv küll ei tule."

Ungari jalgrattakonstruktorid esitlesid oma uut leiutist Stringbike (ee „nööriratas“) Itaalias Padovas. Murdelisel uudisrattal asendab traditsioonilist jalgrattaketti sümmeetriline trossi ja ploki süsteem, mis leiutajate kinnitusel on tõhusam, võimaldades mugavamat sõitu ja paindlikumat manööverdamist loogelistel teedel.

Kirjanik ja Titanicu teise ohvitseri Charles Lightolleri lapselaps Louise Patten ütleb äsja üllitatud raamatus, et tõde peaaegu saja aasta eest juhtunu kohta mätsiti kinni kartusest määrida tema vanaisa, hilisema sõjasangari mainet.

Kõige kõrgema aukraadiga ohvitser neist, kes katastroofi üle elasid, vaikis eksimuse maha Atlandi ookeani mõlemal kaldal läbi viidud juurdluste raames, sest kartis õnnetu saatusega liinilaeva omanikud pankrotti ajada ja oma kolleegid tööst ilma jätta.

Keskkonnageoloog Erik Puura imestas teadlaste ööd kajastavas ETV saates, miks Eestisse tuuakse nii palju joogiveepudeleid välismaalt kui me enda vesi on igati kvaliteetne.

Puura rõhutas ka, et kodumaine kraanivesi on joomiseks igati kõlbulik ning seetõttu võiks pudeliveele üldse selja keerata.

Tõenäoliselt Mooses omal jõul Punast merd ei lõhestanud, küll aga võis öö läbi puhunud tugev idatuul merevee sellisel moel tagasi lükata, nagu on kirjas Piiblis ja Koraanis, teatasid USA uurijad.

NCARi ja Colorado ülikooli teadlaste töörühma aruande kohaselt näitab tuulte mõju veele analüüsiva suurema uurimuse raames konstrueeritud arvutisimulatsioon, et tuul võis suruda merevee tagasi punkti, kus jõgi kaardus ja suubus rannikulaguuni.

"Simulatsioonid kattuvad üsna täpselt Teises Moosese raamatus kirjeldatud nähtusega," kinnitab uurimust juhatanud Carl Drews NCARist.

***

Auto ja Moto

Vähemasti on teada, milline on viimased 7 aastat BBC autosaates saladuseloori all tegutsenud Ben Collinsi lemmiksõiduk saatesarja päevilt. Uskuge või mitte, see on Toyota Aygo, soodsaim auto, mida Top Gear on Stigi kätte usaldanud!

Hinnast rääkides nimetab Collins ka enda kõige ebameeldivama kogemuse planeedi parima automeelelahutussaate anonüümse piloodi rollis. Selleks oli kahtlemata Rootsi superautoga Koenigsegg sooritatud rajalt väljasõit. Ta ei ütle, et see on tema meelest halvim auto – loomulikult mitte. Ent nii hinnaline ja närvilise olemisega hüpermasin pumpas Stigi organismi kõige rohkem adrenaliini, kuna seda autot ta lihtsalt ei suutnud seljatada.

Selmet inimesi lennukitega õhku tõsta ja poole ööpäevaga teisele poole maakera vedada, võiks suvalisse kohta reisida kolmveerand tunniga – kui kunagi peaks reise alustama gravitatsiooniekspress.

Osaliselt 17. sajandist pärinev idee on lihtne: kahe linna vahele puuritakse lihtsalt sirge tunnel otse läbi Maa, visatakse ühelt poolt rong sisse ja võetakse teises otsas vastu. Gravitatsioonijõu mõjul langeks rong Maa tuuma suunas, reisi teises pooles kannaks seesama gravitatsioon aga hoolt rongi pidurdamise eest.

Kui tunnelis oleks perfektne vaakum, st hõõrdejõud ei segaks, poleks rongi käivitamiseks lisaenergiat vajagi. Õhutakistuse ja näiteks rööbaste korral tuleks natuke energiat siiski panustada.

Üks maailma põnevamaid sõiduvahendeid on kahtlemata Carver One. Auto ja mootorratta kiiksuga sohilaps oli mõned aastad tootmises, mis on tänaseks kahjuks soikunud. Õnneks õnnestus ühel Forte lugejal sellega toona ise sõita! Temaga vestleme pikemalt.

See 1966. aasta Chevy Nova on ehitatud justkui üheks ja ainsaks ettevõtmiseks - kiirendamiseks veerandmiilisel liimirajal, selle läbimiseks vähem kui 7 sekundiga ning kiiremini kui 300 km/h.

Informatsiooni kiirteedele on jõudnud komplekt kaadreid Ferrari Enzo järglasest, mida oodatakse tegelikele kiirteedele 2012. aastal. Kas ka uus auto saab nimeks Enzo, pole veel teada. Koodnimi on aga F70, selle V8 arendab 700 hj, auto kaalub 1200 kg, liigub kuni 360 km/h, millest esimene sada saabub kolme sekundiga.

***

Digiuudised

Alati jätkuv otsing kiiremate kaadrisageduste saavutamiseks toetub suuresti graafikakaardile ja siis protsessorile. Aga ärge unustage veel üht tähtsat komponenti: opsüsteem.

Milline Windows on arvutiga mängimiseks parim? Võite arvata, et küsimus on lihtne, st uusim peaks olema ka parim. See on aga lihtsustamine. Kui Windowsi puhul võib milleski kindel olla, siis selles, et iga järgnev väljalase ei tee kõike tingimata paremaks - vahel pigem halvemaks.

Pikast loost siiski kokkuvõte: ideaalses maailmas oleks teil DirectX 9 mängude jaoks XP, 10-11 jaoks Windows 7. Kuni praegune mängupõlvkond jääb püsima, ongi olukord ilmselt selline.

Siin on lühiülevaade Androidi telefonidest, mis mingil põhjusel teiste seast silma paistavad. Pidime nimekirja veidi Eesti oludele kohendama, aga isegi kui kõiki müügil pole, on netipoodlemine lihtne ja lugu ise põnev!

Google'i mobiiliplatvormi edu põhineb osaliselt kindlasti seadmevalikul: palju ja igale maitsele. Hulgaliselt mudeleid pakuvad nüüd või edaspidi HTC, Samsung ja LG; vähemalt osadel turgudel on müügil ka Huawei, ZTE ja teiste odavad importseadmed, mida operaatorid oma logodega varustavad.

Loos leiavad äramärkimist Samsungi Galaxy Apollo ja Galaxy S; Sony Ericssoni Xperia X10 kolm mudelit (X10, Mini ja Mini Pro); Google'i Nexus One; Motorola Milestone ja Milestone XT720; HTC Desire, Wildfire ja Legend; Aceri Stream; Delli Streak. Kokkuvõttes parim on HTC Desire.

Mobiilseadmetele, eriti iPhone'idele, leidub tänapäeval palju rakendusi. Mõnigi on nupukas ja vajalik, aga samas leidub absurdseid või lihtsalt totraid.

Rahvusvaheliselt tuntud kiirtoiduketi Subway esindajad tellisid uuringu sellest, mida inimesed peavad mõttetuimateks iPhone'i-rakendusteks. 4000 inimest andsid oma eelistustest teada. Esikoha pälvis animeeritud kass, mis nurrub, joob piima, teeb nägusid ja kordab kõike, mida teie ütlete.

Kuidas Apple sellega hakkama saab? Iga kord, kui maailma ette jõuab uus iPhone, iPad või Mac, tundub, et ainult nemad valdavad vidinadisaini kunsti. See on ehk liialdus, aga ei saa salata, et Apple'il on unikaalne anne tehnikat seksikaks muuta.

Uurime paari disainiasjatundja abiga, kuidas ilusaid vidinaid luua, või vähemalt inetust disainist hoiduda.

Joon Lee pilkupüüdev kodu Silicon Valleys USAs sisaldab 22kohalist luksuslikku kodukino, mille ehteks võimas, spetsiaalselt valmistatud 212tolline ekraan.

Joon tellis kodukino rajamiseks professionaali, eeltöö algas juba 2003. aastal, kui hoone valmis.