Jõulisest loost, võrratust võitlussüsteemist ja maagiliselt mitmekesisest pildiilust Joeli ja Ellie pika, läbi nelja aastaaja vältava teekonna vältel, kirjutasin aasta tagasi ilmunud arvustuses pikemalt. Ümber ma seda jutustama ei hakka.

Kõik algupärases arvustuses mainitud elemendid on siin muutmata kujul paigas. Esitus, tänu värske konsooli võimekusele, on tõstetud 1080p 60 kaadrit sekundis piirile, mis tagab sujuvama mänguelamuse. Aga lisaks muudab teatud efektid (leegid, vihmasadu, voolav vesi) elutruuks. Siiski pole see kaugeltki mitte kõige tähtsam argument, mille najal mängu (taas)soetamisele mõelda tasuks.

Foto: ekraanitõmmis

Põhimängule lisaks saab ostja kogeda loopõhist, 2-3 tundi kestvat (sõltuvalt sellest, kui põhjalik läbija sa oled) DLC-d Left Behind, mis tõstab loovestmise isegi põhimänguga võrreldes uuele tasemele ja keskendub rohkem avastamisele ning karakteriarendusele (siin on siiski ka mitu ärevat võitlust, millest end läbi hiilida-tulistada), pikkides sisse mõned nutikalt koostatud minimängud.

Ellie taust annab peategelasele hoopis uue tahu ning aitab tema kangekaelsest võitlejaloomusest paremini aru saada. Loo traagilisus ja kulminatsioon, nagu ka põhimängus, on taas osavalt ja loogiliselt põimitud, välditud on liigse näitamist, hämamist ning odavaid käike.

Foto: ekraanitõmmis

Mis veel? Olemas on mõlemad ühismängupaketid (Abandoned Territories, Reclaimed Territories, kokku 8 kaarti) ning eriti brutaalne keerukusaste (Grounded), samuti audiokommentaarid kõigile mängus esinevatele filmilõikudele (lavastaja ja autor, käesoleval aastal oma töö eest BAFTA auhinna teeninud Neil Druckmann ning peaosalised Troy Baker ja Ashley Johnson lahkavad selles produktsiooni tausta) ja Photo Mode, mis võimaldab sarnaselt mängule Infamous: Second Son lisatud virtuaalkaamerale, mängukeskkonnas erinevaid olukordi pildistada ning pilte samas ka erinevate tööriistade abil töödelda.

Foto: ekraanitõmmis

Grounded.keerukus annab mängule ja sellele, kuidas sa mängid, hoopis teise näo. Vastased on agressiivsed, äkksurmaoht varitseb pidevalt, laskemoona, iseäranis aga meisterdamiskomponente leiab haruharva, HUD ning kuulamisvõime puuduvad mõlemad ning kontrollpunktide arv on kahanenud.

Ruumi on jäetud vaid pisieksimustele, ent needki viivad tavaliselt välja game over ekraani nägemiseni. Järsku hoiad sa iga üksikut Molotovi kokteili ning ravipakikest ekstreemsemate situatsioonide jaoks ning otsid muid väljapääse lihtsamatest.

Sel moel mängisin ma mingil õnnetul hetkel laskemoonast ja lisaesemetest täiesti lagedana, peaagu surmavalt vigastatuna, viis minutit peitust vaid ühe ja ainsa vastasega, teda mulle olulisest punktist, hoone väljapääsuuksest, eemale meelitades, ennast peites ning ruumist ruumi silgates – olukord, mille lahendus tavamängus oleks nõudnud vaid paari lasku revolvrist.

Foto: ekraanitõmmis

Grounded on tõsine väljakutse isegi neile, kes videomängudega pikemalt sina peal ning selle aeglane tempo ning meisterdamisesemetest praktiliselt lage keskkond sobib ennekõike mänguritele, kes loo eelnevalt mõnel madalamal keerukusel juba läbinud, lisatrofeesid jahivad (Grounded ja grounded plus trofeed ei ole platinumi saavutamiseks vajalikud, küll aga 100% trofeede teenimiseks) ning kordamist ei pelga. Siin leidub sündmusteahelaid, mida sa enne sobiva lahenduse leidmist ilmselt kümneid kordi uuesti üritad.

Eelpoolmainitu muudab Remastered-kogumiku väga ahvatlevaks nendegi jaoks, kes mängu PlayStation 3 platvormil juba varem kogenud on. Kogumisega tegelevatel kodanikel on mängukarp ilmselt juba riiulis ja need, kes mängu, ühisosa ning DLC hiljuti PlayStation 3 konsoolil läbinud, siit ostuks piisavalt motivatsiooni ei leia.

Kõigile neile aga, kes omavad vaid PlayStation 4 konsooli ja kellele nimi The Last of Us täna esimest korda silma juhtus – see on üks neist vähestest mängudest, mida ka kümne aasta pärast hea sõnaga meenutatakse, kuid mis ootab läbimist juba täna.

Foto: ekraanitõmmis

Plussid

+ Vana hea visuaalselt, emotsionaalselt ja pildiliselt jalustrabav mäng 1080p 60 kaadrit sekundis
+ Võrratu loopõhine DLC Left Behind boonusena
+ Korralik ja kauakestev, päris oma nägu ühismäng
+ Lisatud virtuaalfotokaamera, millega oma teekonnast täiesti unikaalseid pilte teha

Hinne: 10/10