Millal USA ja Hiina kaubandussõda sellise ootamatu pöörde võttiski, et maailma suurim võrguseadmetootja ja suuruselt teine nutitelefonitootja Huawei pidi Google'i teenustest ja mõnedest Androidi uuendustest suu puhtaks pühkima?

Tundub, et sellest räägitakse juba terve igavik... Trumpi käepikendused survestasid USA mobiilioperaatoreid juba 2018. aastal, et nad Huawei uut tipptelefoni Mate 10 müügile ei võtaks.

Praeguseks on ka pea aasta täis sellest, kui Huawei kaebas USA valitsuse kohtusse väidetavalt põhiseadusega vastuollu minevate äripiirangute eest. Millega on Huawei muide seni kaotajaks jäänud.

Vahepeal oleme näinud juba Androidiga, aga ilma Google'i populaarsete äppideta Huawei nutiseadmeid, mis on tehniliselt jätkuvalt oma vallas tipus. Ka "Google'i-järgsed" müüginumbrid pole nii hullud, kui kardeti.

Google Play Store'i asendama mõeldud Huawei oma äpipood on muidugi veel väheveenev, aga firmal on kindlasti raha, et seda vajadusel kannatlikult üles "pumbata".

Kõige eelneva kõrval on aga üllatavalt vähe olnud juttu sellest, et mida Google ise asjast arvab. USA tehnoloogiahiiu vaikimine sel teemal osutus nii konstantseks, et alles nüüd tuleb meelde, et ahjaa, ka Google on ju tähtis muutuja võrrandis nimega "Huawei nutiseadmete tulevik".

Miks siis nüüd meelde tuli? Sest korraga saame lugeda uudist, et Google küsib USA valitsuselt eriluba Huaweiga koostöö jätkamiseks. Google on äkitselt ärganud (ju siis inspireerituna Huawei äsjasest kohtukaotusest)!

Võimalikku põhjust pole vaja kaugelt otsida. Kuigi ärilises mõttes "maailma vallutada plaanival" Huaweil on Google'i äppe ja teenuseid vaja ning USA turul tegutsemist isegi rohkem vaja (kõik need müümist ootavad 5G võrgutehnoloogiad ja seadmed!)... siis Google'il on samuti tegelikult Huaweid väga vaja.

Asi pole ainult selles, et Huawei on suuruselt teine telefonitootja ning Google tahab selle seadmete võidukäigust osa saada. Asi on veel rohkem selles, et kõik need Google'i äpid ja teenused, mis Androidi nutiseadmetes elavad, teenivad Google'ile ju raha. Sadade miljardite eurode kaupa.

Näiteks möödunud aasta viimases veerandis ulatus Google'i käive 45,8 miljardi USA dollari ehk 41,6 miljardit eurot. Ja seda ainuüksi ühes veerandis! Enamik firma käibest tuleb reklaamiärist ja see omakorda põhineb veebiteenustel. Mitte ainult otsimootoril, vaid ka Mapsil jne jne. Äpipoest rääkimata, kus iga müüdud äpi rahast võtab 15% endale Google (varem isegi 30%).

Kui Google ei saa enam suuruselt teise telefonitootja seadmete abil raha teenida, siis tähendab see miljardite kaotamist. Google'il on otseses mõttes miljardeid põhjuseid Huaweiga koostööd jätkata.

Väga usutav, et G-maja teeb lähitulevikus omalt poolt veel mõndagi, et see tulus äri jätkuda saaks. Miljardeid ei visata lihtsalt maha ega jäeta konkurentidele. Ootan huviga, milleks ülirikas ja -mõjukas suurfirma tulusa äri jätkamiseks valmis/võimeline on.

Pealegi on Google'i jaoks soodne pretsedent juba olemas: konkureeriv tehnoloogiahiid Microsoft sai sama eriloa ja võib Huaweile tarkvara pakkuda ilma probleemideta.

Halvemal juhul... on väga tõenäoline, et Huawei vägevusega telefonitootja jääb püsima ka ilma Google'i äppide ja isegi USA turul tegutsemata.

USA päritolu tehnoloogia on hädavajalik enamikele telefonitootjatele, aga Huawei toodab ju oma riistvara ise ja Androidi saab vabavaralisel kujul ikka kasutada. Lisaks on valmis nii Huawei äpipood kui ka igaks juhuks arendamisel oma opsüsteem Harmony OS.