Facebooki arendajatele meeldib oma sotsiaalmeediakeskkonda aeg-ajalt (tublisti) muuta. Sellele järgneb pahatihti kasutajate kriitika, sest mõnigi „vana hea” valik on järsku kadunud või muutunud.

Hiljuti tekkis FB töölaua- ehk brauseris nähtavas variandis võimalus taas uus keskkond (ülaloleval pildil) kasutusele võtta. Kes sellest esialgu loobub, peab kuuldavasti aasta lõpupoole ikkagi uuele üle minema. Praegu on siis vabatahtlik testiperiood.

Kui Facebook sulle uude keskkonda kolimist ei paku, vaata Settings -> See New Facebook. Vanasse naasmiseks on peamenüüs valik Switch to Classic Facebook.

Kas uuendusega kiire kaasaminek tasub ära? Olen seda juba paar päeva kasutanud ja vastan lühidalt „jah”. Brauseris avanev keskkond tundub tõesti kiirem, vestlusaknad ei hüppa enam karjakaupa lahti, et kogu ekraani alaosa ära peita; pilti värskendada (refresh) on vaja harvem – eks see ongi põhiline.

Enamik muid uuendusi on mu hinnangul kosmeetilised ja seega suuresti maitse asi, mille üle ei hakka vaidlema – miks on vana hea sini-valge keskkond vaja kindlasti vahetada kas musta või valge vastu, miks on uus info jaotatud paanide vahel jne.

Facebooki uuenduste kirjeldamisega on üldse see häda, et eri kasutajad ei näe neid alati samamoodi. Lisaks erinevad brauseris ja äpis kuvatavad keskkonnad koos oma võimalustega.

Kui näiteks kirjutada, et Facebook on hiljuti kiiremaks muutunud, siis leidub kindlasti inimesi, kes kommenteerivad, et temal pole kunagi kiirusega probleeme olnud või pigem on kiirus just hiljuti kahanenud. Ise avastasin näiteks, et ma ei saa uues töölaua-variandis Forte Facebooki-lehelt enam sisu jagada (share-nupp on lihtsalt haihtunud) – kolleeg, kellele seda kaebasin, vastas, et temal on küll kõik OK.

Või siis teine näide: minule pakkus Facebook uude keskkonda kolimist alles kolme päeva eest. Sama mainitud kolleeg ütleb, et tema kolis juba kolm nädalat tagasi.

Aga jah, kiirem ja optimeeritum on uus Facebook küll. Nii et kui pole kahju harjumuspärase juurest lahkuda – harjumuse jõud on suur –, siis head kolimist.