Kes iganes sellest kasu lõikavad, juurutavad mõnuga sõnumit, et arvuteid pole senisel kujul ja koguses enam vaja, kuna nende asemel on nutiseadmed ja muud moodsad vidinad.

Äärmisel juhul leiduvat päikese all kohta veel netbook-sülearvutitele (kerge, sobib lihtsateks toiminguteks nagu netis surfamine).

Kes sellest siis kasu võiksid lõigata? Inimesed, kelle otsene teenistus või heaolu sõltub sellest, et potentsiaalne rahakulutaja hangiks endale PC-arvuti asemel midagi muud.

Sellised on teoreetiliselt näiteks nutiseadmete tootjad, turustajad ja ka laisad ajakirjandusvalla töötajad, kellel on mugavam võõrast valmisteksti kasutada kui ise pea ja näpud tööle panna. Ajalugu kirjutavad need, kes kõige kauem ja kõvemini karjuvad. (Jah, tean, ka Fortes ilmub väga palju teistest allikatest pärinevaid lugusid...)

Tõsi, Windows PC tüüpi arvuteid ehk rahvakeeli lihtsalt arvuteid müüakse üldiselt vähem kui varem. Aga see ei tähenda, et PC on kuhugi kadumas või surivoodil viimaseid hingetõmbeid sooritamas.

Asi on pigem selles, et korralikest nüüdisaegsetest komponentidest kokku pandud PC süsteem püsib elusa-tervena aastaid ega vajagi väljavahetamist. Vähemalt mitte täielikult, sest komponentide asendamine uutega on üsnagi kerge, eriti kui kastis elab juba eeskujulike näitajatega emaplaat.

Kui kaua PC siis vastu peab? Näiteks mina lasin oma praeguse, mängimise-suunitlusega süsteemi koostada 2009. aasta suvel. Kusjuures mitte sugugi absoluutselt kõige kallimatest-kiirematest-uusimatest komponentidest, vaid sellistest, mis tundusid tollal mõistliku hinnaga ja tollaseid mänge arvestades piisavalt võimekad.

Ja kae imet: kuigi mõnigi tehnikaajakirjanik levitab meeleldi klišeed, et mänguarvuti kui eriti nõudlik koduarvuti võiks paari-kolme aastaga pensionile saata, pole mul siiamaani plaanis seda uuendada. Kui, siis SSD-kettaga.

Kast ja selle sisu on jäänud täpselt samaks, vahepealse aja jooksul olen vahetanud monitori ja hiirt. Ja praktiliselt kõik uued mängud, mida olen läbinud, jooksevad endiselt muretult – graafikasätted tippu keeratud ja Full HD resolutsiooniga.

Muidugi võiks leida mänge, mis tippsätetel joostes ja eriti Full HDd ületades süsteemi ebameeldivalt aeglustaksid. Kuid iva peaks olema juba selge – arvutiostmise või isegi komponentide väljavahetamise vajadus ei teki nii ruttu kui näiteks mobiilseadmete vallas.

Eriti juhul, kui arvuti ülesanded on "kergemad" tegevused nagu netisurf, töö dokumentidega ja muu selline, mitte mängimine ja graafikatöötlus.

Moodsa tehnika tootjad pole aga huvitatud, et te nende kaupa liiga kaua kasutaksite – kes siis uusi ostab, käivet kasvatab ja selle abil omanikke-aktsionäre rahuldab?

Netist leiame palju artikleid näidetega, kuidas tehnikatootjad tarbijat ninapidi veavad ja/või üritavad kauba eluiga kunstlikult piirata, sest värsked mudelid nõuavad tähelepanu.

Üks levinud ja laiemalt tuntud võtetest on näiteks lõpetada nutiseadmele opsüsteemi-uuenduste pakkumine. Seadet saab muidugi edasi kasutada, aga ilma jääte kõigest heast, mis uuendustega kaasneb. Näiteks minu iPhone 4S omandas iOS 7 paigaldamise järel rikkalikuma valiku funktsioone kaamera kasutamiseks.

Meenub ka tuttava kurtmine ja sarnased kirjeldused netis, kuidas näiteks mänguseadmed PS3 ja Xbox 360 paari-kolmeaastase tiheda kasutamise järel lihtsalt kärvavad. Osta aga uus.

Arvuti uuendamine on kergem. Muutmälu vähe? Osta mooduleid juurde, või osta kiiremad. Ei meeldi, et StarCraft II vahelaadimine võib kesta mõnel juhul neli minutit? Vaheta kõvaketas SSD vastu, millelt Windowsi ja mängu jooksutada. Ei taha uut arvutit osta, sest sellega pakutakse vaid Windows 8? Ära osta. Microsoft toetab veel isegi XPd. Ning selle kõige tulemusel saab avaldada sõnavõtte stiilis "PC on surnud, kes neid enam ostab".

Üsna raske on meelitada inimesi aina uusi arvutikomplekte ostma. Pigem võib ju mingi jupi välja vahetada. Mõistlik. Ja nõnda nägid seda ilmselt ka esimeste koduarvutite loojad, kes aitasid need üldse maailma ette tuua.

Alanud on uus ajastu. Laastab vähem meie rahakotti ja loodetavasti samuti keskkonda, sest vähem (arvuti)tehnikat rändab prügimäele.