Vähemalt USA-s 24. aprillil ilmuv uus iPhone SE muudab hinna-kvaliteedi suhte poolest kõigi teised iPhone'id korrapealt kuidagi mõttetuks.

Selle põhinäitajad jäävad seni uusimate iPhone'ide – mullu septembris ilmunud 11, 11 Pro ja 11 Max – omadele muidugi alla, aga aparaat ise on märgatavalt soodsam. Ja protsessor on täpselt sama, nii et seadme võime moodsa ajaga kaasas käia on kaheks-kolmeks aastaks tagatud.

Ja kui me Apple'i telefonide kasutamisest üldse midagi õppinud oleme, siis seda, et ka Androidi tippmudelite näitajad on alati vägevamad olnud, aga Apple'i kvaliteet ei ole kunagi häbiväärt. Uue SE puhul on mul kahju ainult näotuvastuse puudumisest. Kes on iganes viimase kolme aasta jooksul kalleid telefone näppinud, usutavasti nõustub, et võimsust neile küll enam juurde vaja pole, kuigi tootjad muudkui seda lisavad.

Uus iPhone SE on muidugi jätkumudel 2016. a märtsis ilmunud iPhone SE-le, ühele kõige popimale iPhone'ile üldse, mis rabas samuti õunafirma kohta enneolematu hinna-kvaliteedi suhtega.

SE mantlipärijast on tehnoloogiasaitidel kõmutatud juba kaua, ka Forte on sellest kirjutanud – viimati jaanuari lõpus. Tollal arvasime, et jätkumudel võiks ilmuda märtsis.

Apple poleks uue SE ilmumist saanud paremini ajastada. Koroonapandeemia ja sellest tekkinud eriolukorra tõttu on paljud rahaliselt vaesemaks või suisa töötuks jäänud, nii et tavahinnaga iPhone'i osta ei julge sugugi enam iga Apple'i-fänn.

Hv.ee osutusel on mullustest mudelitest odavaim iPhone 11, mis maksab Eesti edasimüüjatelt alates 729 eurost, 11 Pro alates 1061 eurost ja 11 Pro Max alates 1349 eurost.

Uue SE hind Eestis ei ole veel teada, aga USA-s on baashind alates 399 dollarist, nii et meil saab olema vahest 450-500 eurot. Võit!

[HILJEM LISATUD] Hulk Eesti edasimüüjaid on uue iPhone SE juba välja pannud. Hinnad vastavalt seadme andmeruumile 489, 539 ja 659 eurot. Odavamalt ei suutnud leida, kallimalt aga küll.

Kokkuvõtteks. Jah, uue SE välimus ja tehnilised põhinäitajad on 11-trio omadest tagasihoidlikumad, aga reaalne jõudlus ei peitu pelgalt numbrites.

Sugugi kõik ei taha ka nii suurt ekraani, nagu tootjad tänapäeval nutitelefoniostajatele peale suruvad, seega on uue SE 4,7-tolline ekraan plussiks omaette. (Esimene SE pakub 4-tollist ekraani.)

ekraanitõmmis

[HILJEM LISATUD] Selgub, et Apple lõpetas ka iPhone 8 tootmise, mis on tehniliselt uue SE eeskuju. Hv.ee ütleb, et Eesti edasimüüjatelt saab mudelit 8 praegu alates 464 eurost. Et kui keegi tahab veel oma iPhone'ide kollektsiooni täiendada või nii.