Tänaseks on äpi ilmumisest möödas täpselt üks kuu ja e-raamatuid saabub "menüüsse" muidugi aina juurde. Otsustasin hetkeseisu kohta huvi tunda ja asjaosalistega ühendust võtta.

Küsimustele vastab Elisa juhatuse liige Andrus Hiiepuu, kes ütleb, et ta on suur raamatute lugeja ning see on võimaldanud ka Elisa Raamatut suure energiaga algusest peale käima vedada.

"Elisa Raamatu vastuvõtt klientide poolt on olnud äärmiselt positiivne ning ületanud kõik Elisa poolsed ootused," kinnitab ta.

Hetkel on rakendus saadaval kahele platvormile: Androidiga või Apple'i nutitelefonidele ja tahvelarvutitele.

"Valiku langetasime klientide poolt enimkasutatud operatsioonisüsteemide alusel. Samas oleme avatud klientide tagasisidele ja soovidele ning valmis kaaluma ka lisavõimalusi," selgitab Hiiepuu.

Andres Hiiepuu (Foto: Elisalt)

Kui palju raamatuid kohe esimesel päeval saadaval oli? Kui palju tasuta?

Esimesel päeval oli klientidele lugemiseks saadaval üle tuhande raamatu. Tasuta on rohkem kui 100 Eesti kirjandusklassikasse kuuluvat raamatut.

Igal kliendil on võimalus tasuta lugeda kõiki Elisa Raamatu e-raamatuid esimese kahe nädala jooksul. Selleks tuleb vaid registreeruda teenuse kasutajaks Elisa iseteeninduses.

Kui palju on esimese kuuga lisandunud raamatuid? Kui paljud on neist tasuta?

Kuu ajaga on Elisa Raamatusse lisandunud ligi 200 raamatut. Valikusse on tulemas järjest ka eksklusiivseid raamatuid, mis pole veel kusagil paber- või e-raamatuna ilmunud.

Esimese eksklusiivina jõudis Elisa Raamatusse Põhjamaade ühe hinnatuima krimikirjaniku Jo Nesbø uus romaan "Politsei". Elisa lugemisrakendusse jõudis see romaan kuu aega varem kui teistesse müügikanalitesse.

Kas lisandubki ainult eestikeelseid üllitisi?

Meie fookus on selgelt eestikeelsel kirjandusel - pakkuda parimat ja suurimat eestikeelsete raamatute valikut.

Meie eesmärk ei ole konkureerida teiste rahvusvaheliste teenusepakkujatega. Küll aga oleme analüüsinud võimalusi, kus klient saab soovi korral lisada meie äppi teistest keskkondadest soetatud võõrkeelseid raamatuid.

Kas te leiate, et nii kõrge kuutasu kohe alguses on põhjendatud?

Keskmine väärtraamat maksab täna kauplustes 20 eurot. Kui arvestada, et Elisa Raamatu kasutamise kuutasu on 8,99 eurot kuus, siis see moodustab vaid poole väärtraamatu kaanehinnast.

Seega on hind väga soodne ning teenus tasub ära juba siis, kui loed vaid ühe raamatu kahe kuu jooksul. Veelgi enam, klient saab selle kindla kuutasu eest võimaluse lugeda e-raamatuid äpis piiramatult ehk nii palju kui ta jaksab.

Lugemisrakendus lisab erinevaid positiivseid võimalusi, näiteks loevad kliendid või vähemalt tutvuvad äpis oluliselt laiema raamatute valikuga kui nad seda näiteks raamatupoes teeksid.

Kliendid, kes on asunud teenust kasutama, on pidanud Elisa Raamatu hinda väga soodsaks.

Kas kuutasu plaanite tõsta, kui raamatuid juba oluliselt rohkem on tulevikus?

Ei plaani.

Palun mingit statistikat äpi kasutajate kohta esimesel kuul...

Elisa Raamatul on lugejaid kuu ajaga juba üle 5000. Enamus allalaadimisi on tehtud Google Plays ning kolmandik allalaadimistest tuleb Apple'i App Store'ist.

Elisa Raamat on klientide poolt väga hästi vastu võetud ning väga positiivne on see, et juba täna on iga viies lugeja teise operaatori klient.

Kui ainulaadne Elisa raamatulugemisäpp üldse on?

Ainulaadsus seisneb eelkõige hinnaskeemis. Elisa Raamat on ainus rakendus, kus eestikeelsed raamatud on kliendile kättesaadavad kindla kuutasu eest.

Kogu maailmas on vaid mõned üksikud teenusepakkujad, kes pakuvad e-raamatuid analoogsel hinnamudelil. Tegemist on kiiresti kasvava trendiga, kus Eesti on selgelt esirinnas.

Kuidas rakenduse kuutasu 8,99 eurot jaguneb autorite, Elisa ja raamatute digitaliseerijate vahel?

Vastavalt Elisa ja EDRK vahelisele lepingule ei kuulu tasude jaotuvus avalikustamisele.

Milliseid autoreid või tuntud raamatuid võib kohe lähiajal oodata juurde? Millise sagedusega lisate üllitisi, suvaliselt või kindel arv nädalas/kuus?

Suur edasiminek on toimunud ka Eesti kirjastajate osas. Kuu aega tagasi alustasime 25 kirjastajaga, tänaseks on nende arv kasvanud 56-ni.

Liitunud on rõhuv enamus Eesti suurimaid kirjastajaid. Viimase suuremana liitus meiega Kirjastus Tänapäev.

Tänapäeva uuematest ja menukamatest raamatutest võiksime välja tuua:

- James Dashner "Põlenu katsed"
- Piret Mäeniit "Aleksei Turovski ja teised loomad. Vaatluspäevik"
- Brandy Engler "Mehed minu sohval. Tõsilood seksist, armastusest ja psühhoteraapiast"
- Daniel Kahneman "Kiire ja aeglane mõtlemine"

Elisa Raamatusse on viimase kuu aja jooksul lisandunud näiteks Heilika Pikkovi "Minu Jeruusalemm. Kaameraga kloostris", Mart Kadastiku ja Katariina Tammerti "Paarismäng", Justin Cronini "Kaksteist II", Gillian Flynni psühholoogiline põnevik "Kadunud" ning Helen Fieldingi "Bridget Jones: poisi järele hull".

Varraku ajaviiteromaanide sari sai täiendust "Tatjana ja Aleksanderi loo" järjega "Teine Ameerika" ning kriminaalromaanidest ja põnevikest väärivad kindlasti mainimist James Dashner "Põlenu katsed" ja Jo Nesbø "Muretu". Indrek Koffilt ilmus hiljuti vaimukas ja kauni kujundusega "Kirju koer", mis rõõmustab nii väiksemaid kui ka suuremaid lugejaid, peagi on ilmumas ka tema järgmine lasteraamat "Koju". Veidi tõsisema lugemisena soovitame David Grossmani teost "Maailma otsa" sarjast "Moodne aeg".

Enne jõuluaega on tulemas veel hulgaliselt uusi raamatuid, millest võiks esile tuua näiteks Kalle Muuli raamatut "Kodanike riik", Rainer Jancise "Metro Luminali" ning fantaasiakirjanduse vallast Henry S. Whiteheadi teost "Lääne-India valgus".

Kas tunnete isiklikult, et seni on mõnd autorit või žanri või teost puudu olnud?

Tegeleme hetkel sellega, et tekitada juurde koolide tarbeks korralik valik nn kohustuslikku kirjandust ning soovime kindlasti täiustada veelgi meie lastekirjanduse valikut.

Foto: ekraanitõmmis