See küsimus võib vahel kerkida tervete telefonimudelite või isegi mudeliseeriate kohta, kuid vahel ka vaid ühe konkreetse funktsiooni kohta. Antud juhul on tegemist viimasega - Samsungi A-seeria telefonid ei ole küll firma püsima jäämiseks hädavajalikud, kuid on inimeste seas armastatud, A-seeria nutitelefonid mahtusid Eestis eelmisel aastal müügiedetabelisse kõikide operaatorite juures (loe lähemalt SIIT).

Ja nii ka ilmselt sel aastal - nimes A-tähte kandvad Samsungi keskklassitelefonid on väljas ja tegelikult on need väga head (loe ka A7 arvustust). Alguse juurde tagasi tulles tekib sellele telefonile juba peale vaadates üks küsimus, millele ka pealkirjas vihjame. Miks on ühel telefonil vaja nelja tagakaamerat?

Neli kaamerat. Kaameratest vasakul on väike mõra, mis mul tekitada õnnestus.

Funktsioonid on olemas, aga kes neid kasutab?

Samsungi esindaja vuristaks mulle kaameraküsimuse peale ilmselt ette, mis funktsioonid nelja kaamera peale olemas on - "Üks udustab portreefotode tausta, üks on telefotode tegemiseks, üks on lainurk ja üks tavaline," kõlaks tõenäoliselt ta vastus. Hästi, kõlab vingelt, aga kes neid kõiki kaameraid tegelikult kasutama hakkab? Heal juhul tuleb üks kord kolme kuu jooksul sünnipäeval meelde, et telefonil on lainurkkaamera, millega saaks kõik inimesed ühele pildile mahutada. Kui ei, siis kahjuks jäävad ka sel korral osad inimesed pildist välja.

Mina kahtlustan pigem, et nelja kaamera trikk on seotud eristumise trendiga - kuna nutitelefonid on tegelikult juba mõnd aega oma arenguga paigal tammunud, otsivad tehnoloogiahiiud kõiksugu "kõige-kõigem" efekti pakkuvaid nippe. Neli kaamerat on minu arvates samuti üks sellistest trikkidest.

Kirjutasin ka A7 puhul, et Samsungi kaameratel on tihti liiga palju kõiksugu pisivalikuid, mis inimesel meelest ära lähevad. A9 puhul on selles mõttes vinti veel natukene üle keeratud - üks lisakaamera annab võimaluse veel kõiksugu lisavidinaid tekitada. Üheks korraks kasutamiseks kõlbavad need küll, kuid ükski neist ei ole nii märkimisväärne funktsioon, et see meelde jääks ja seda igapäevaselt kasutada tahaks (või selle järgi reaalne vajadus oleks).

See aga ei tähenda, et tegemist oleks kehva kaameraga. Vastupidi, erinevalt A7-st, mille kaamera kohati tõsiselt soovida jättis, on tegelikult A9 kaamera(d) väga hea(d). Pildid on ilusates toonides ja selged, ainult pimedates tingimustes jääb telefon õige pisut hätta ja fotod hakkavad vaikselt teraliseks muutuma.

Samsung Galaxy A9

Suur, libe ja.. kerge

Kui A7 oli käepärase suurusega, siis A9 puhul seda kindlasti öelda ei saa. Isegi minu suurte käte jaoks oli tegemist väga suure telefoniga. Samuti oli see libe, mis omakorda tingis selle, et testtelefon kukkus maha ning sai korpusesse väikese mõra. Minu kogemusest tasuks õppida: seda telefoni ostes tasuks kindlasti osta kate, mis käest libisemist takistaks või telefoni kukkumiste eest kaitseks.

See aga omakorda ei tohiks ära nullida selle telefoni suurt plussi ja selleks on kaal. Telefon oli samal ajal testimises uute iPhone'idega (mille arvustusi saad lugeda SIIT ja SIIT) ja vaatamata sellele, et A9 on suurem kui näiteks iPhone'i XR-mudel, on see kergem. Kui juba iPhone'iga võrdlemiseks läks, siis A9 ei jää ka ekraani poolest alla, sellel on väga mõnus AMOLED-ekraan, mis on suur, ilusate värvidega ja hea pikslitihedusega.

Ühesõnaga, väiksemate kätega inimesed peaksid pigem sellest telefonist eemale hoidma, suurte kätega inimesed võivad selle riski võtta ning tänu heale ekraanile ja väikesele kaalule võib see end ka lihtsasti ära tasuda.

Samsung Galaxy A9

Nii kummaline kui see ei ole, 600 eurot on halb hind

Arvestades, et tänapäeval maksavad tippnutitelefonid enam kui 800 eurot, on Galaxy A9 alla 600 euro jääv hind tegelikult väga hea pakkumine. Samas tundub, et hinnapoliitika kujundajad pole täpselt läbi mõelnud, mida Samsung ise veel 600 eurot eest pakub ja siin ongi iva, mis paneb mind ütlema, et tegemist on pigem halva hinnaga.

Esiteks saab praeguseks juba isegi odavama hinna eest Samsungi alles selleaastase Galaxy S9 lipulaeva, teiseks saab pea kaks kolmandikku odavamalt varemmainitud A7 nutitelefoni. Tõsi, mõlemal juhul tuleks loobuda tervest hulgast kaameratest, kuid ka sellele vaatamata on S9 A9-st kindlasti parem, A7 puhul seda küll öelda ei saa, kuid ka selle telefoni ostul oleks oma pluss - see jätaks pangakontole poole väiksema augu.