Iseenesest on A80 huvitav telefon. Selle tehnilised näitajad on üpris head - telefonile annavad jõu 8 GB muutmälu, 128 GB sisemälu ning Snapdragon 730 kiip. Viimane on selle telefoni kõige nõrgem koht, kuid arvestades telefoni 400 ja 500 euro vahele jäävat hinda, pole see ka midagi, mille kallal nuriseda saaks. Sama kiipi kasutavad näiteks võimekad Xiaomi Mi 9T ja Xiaomi Redmi K20 telefonid.

Snapdragoni seitsmenda seeria kiibistik on ka üks peamisi asju, mis just jõu poolest A80 näiteks mudeliseeria odavamatest telefonidest A40-st ja A50-st võimekamaks muudavad. Lisaks võimsusele kergitab hinnaklassi ka telefoni korpus, mis on A80-l metallist ning nii eest kui ka tagant klaasiga. Samas muudab see telefoni ka tuntavalt (koguni 60 grammi) raskemaks ning paksemaks.

Just see ongi ilmselt A80 üks peamine probleem. See on kogukas ning kuna see on isegi suurem kui Samsungi viimasesse S-seeriasse kuuluv S10+, on see ka käes üpris ebamugav. Ilmselt on Samsungil mõttes olnud võimalikult suure telefoni loomine, et tänu uudsele kaameratehnoloogiale vabanevat ekraanipinda ära kasutada. Seega, ilmselt leiavad telefonist endale meelepärase kaaslase need, kes pidevalt telefoniekraanilt videosid vaatavad.

Kaamera on küll vahva, aga ei midagi ennekuulmatut

Tõmbame siis lõpuks katte ka korduvalt mainitud saladuslikult kaamerasüsteemilt: Samsung otsustas telefonile luua vaid ühe kaamerasüsteemi, mis saab spetsiaalse mootori abiga korpusest välja tõusta ning seeläbi on võimalik seda kasutada nii esi- kui ka tagakaamerana. Kui inimestele süsteemi esimest korda näidata, tuleb nii mõnegi tunnistaja suust vaikne vau..


Kui esimene vau-efekt möödas, asutakse aga pilte klõpsima ning siis sellest vau-efektist just palju alles ei ole. Kuigi süsteemis on kolm kaamerat - 48 MP lainurk, 8 MP ultralainurk ja sügavuskaamera, millega pilti teha ei saa, on üldine fotokvaliteet tavaline. Tõsi, küll parem kui näiteks odavamatel A-seeria telefonidel, kuid siiski kehvem kui S-seeria või Note-seeria tipptelefonidel.

Kui minna süvitsi telefonikaameraid puudutavatesse teemadesse, siis võiks aga küsida, et kui paljud meist ikka ootavad, et kaamera meid fotokvaliteediga üllataks või kuidas seda tänapäeval üldse teha saaks, kus ka odavad telefonid teevad väga häid pilte? Pigem jääb tänapäeval telefonikaameraga tehtavate piltide kvaliteedi taha see, et inimesed ei oska pilte teha, kui see, et kaamera ei oleks piisavalt võimekas. Selles valguses on A80 kaamera muidugi tore, et pakub vähemalt mingisugust üllatust enda omapärase liikumisviisiga.

Peamine probleem - Samsungi odavtelefonid on juba liiga head

Mõnes mõttes võib öelda, et Samsung on endale A-seeria loomisega jalga tulistanud. Tegemist on minu hinnangul kõige tugevama telefoniseeriaga sel aastal üldse ning kui võrrelda näiteks praegust Samsungi kõige odavamat mudelit - A40, varem eksisteerinud J-seeriaga, mis Eestis väga populaarne oli, siis on edasiminek muljetavaldav.

J-seeria puhul oleks selle normaalseks telefoniks kutsumine ilmselge hellitamine, A40 on aga nii sel aastal uuenduskuuri saanud ekraani kui ka kaamera poolest täiesti selline seade, millega ka asjad päriselt tehtud saab. Rääkimata A50 mudelist, mis on minu arvates üks parima hinna-kvaliteedi suhtega telefone üldse, mida soovitada inimesele, kes ei soovi üle 300 euro telefonile kulutada.

Arvestades, et A80 eest küsitakse hetkel pisut alla 500 euro, tekibki küsimus, mida saab A80 ostja, mida A50 ostja ei saa? Vastuseks on: vingema kaamerasüsteemi, parema arvutusvõimsuse ja mälu, toekama korpuse ning kiirema laadimise (25W vs 15W). Kas see on piisav, et nõuda 200 eurost lisainvesteeringut? Mina arvan, et see ei ole vajalik.

Võrreldes A-seeria odavamate telefonide tegelikult lausa kaotab inimene ühe asja ning selleks on kõrvaklapipesa. Huvitav on see sellepärast, et odavamatel A-seeria telefonidel kui ka enam-vähem samal ajal välja tulnud S-seeria telefonidel on see tegelikult olemas. Vaid uusim Note seeria tuli ilma kõrvaklapiauguta ning sinna kõrvale siis enne ka A80.

Seega, ainsad inimesed, kes peaksid odavamate A-seeria telefonide kõrval vaatama A80 poole on minu hinnangul inimesed, kes pidevalt ekraani täismahus näiteks videote vaatamiseks kasutavad (telefonil on muide ka Dolby Atmos heli) või need, kellele tõesti end kaamerast välja upitav kaamerasüsteem meeldib. Need on minu arvates kaks argumenti, mille tõttu see telefon ostmist väärib.