Ekraan

Kõige esimene ja kõige tähelepanuväärsem asi on minu arvates Samsung S10 Plusi (ja üldse uute S-seeria telefonide puhul) suurepärane ekraan. Kuigi see on tänapäeval üks peamisi telefonide müügiargumente ning iga tootja kiidab, et just nende ekraanitehnoloogia on kõige parem, on Samsungi oma minu hinnangul tõesti parim - värvid on suurepärased ning kogu ekraan tundub isegi teiste lipulaevadega võrreldes märkimisväärselt elavam.

Ekraan on aetud niivõrd suureks, et see võtab enda alla pea terve esipaneeli ning kuigi see näeb efektne välja, ei ole sellest kahjuks just ülemäära kasu - näiteks YouTube'is videosid vaadates ei saa täisekraanil sisu vaadata, vastasel juhul lõigatakse suuremal osal videotest lihtsalt ääred ära. Sama lugu on enda salvestatud videosisuga - kui ei salvesta videot täisekraanil 19:9 kuvasuhtega, ei saa seda pärast ka täisekraanil nii vaadata, et mõned asjad pildist välja ei jääks. Tõenäoliselt parandab selle probleemi tulevik - kui rohkem telefone saab endale sarnased äärest-ääreni ülisuured ekraanid, muutub ilmselt ka sisuformaat.

Plusi ekraan on 6,4 tolline ning see on umbes täpselt mugava telefoni maksimaalne piir (kuigi siin oleneb palju ka kasutaja kätest). Samsungi lipulaevade puhul meeldib mulle just ehitusliku külje pealt ka see, et juba S8 mudelist saadik on nad teinud ka suure ekraaniga telefonid võrdlemisi kitsa profiiliga, mis aitab need käepärasemaks muuta. Nii saad telefonist mugavalt ühe käega kinni hoida isegi siis, kui sõrmega ekraani ülemisel poolel toimetad.

Sõrmejäljelugeja

Ultrahelitehnoloogial põhinev ekraanisisene sõrmejäljelugeja on teine oluline argument, millele toetudes Samsung telefoni reklaamib. Ka selle suhtes pole ühtegi halba sõna öelda - see on kiire ja mugav ning näiteks märkimisväärselt mugavam ja kiirem kui OnePlus 6T pakutav ekraanisisene sõrmejäljelugeja.

Küll aga on ekraanisiseste sõrmejäljelugejatega üks väike probleem ning seda ka Samsungi puhul - neil puudub füüsilise tunnetuse moment. Päris tihti tuleb ette, et panen sõrme ekraanil õige pisut liiga paremale, liiga vasakule, liiga üles või liiga alla - nii, et sõrm läheb lugerist kogemata mööda. Ilmselt tekib harjumine ja tunnetus selles suhtes ajaga, kuid esialgu võib see vahel tekitada olukorra, kus pead sõrme asendit sensoril korrigeerima.

Samas, nii hull, kui näiteks OnePlusi sensoriga, kus pidin mitu korda vaatamata sõrmejäljelugejale koodiga sisse logima, asi ei ole. Nädala pikkuse testperioodi vältel olen sisse logimiseks PIN-koodi kasutanud vaid ühel korral.

Bixby on jätkuvalt rumal

Tõsist pettumust on aga valmistanud Samsungi virtuaalassistent Bixby, kes võrreldes Google'i nutisõbraga oluliselt rumalam on. Näiteks olen ma harjunud autoga sõitmise ajal muusikat valima, kasutades selleks Google'i nutiassistendi abi (tema abil saab nõuda Spotifyst nii lugusid, albumeid kui ka artiste), Bixby aga ei taha isegi niisama Spotifyst muusikat mängima panna ("Bixby, play music on Spotify"), rääkimata sellest, et valida konkreetseid muusikapalasid või albumeid.

Vaadates seda, mida Bixby suudab teha, on tegemist võrdlemisi piiratud oskustega - enamasti on need seotud telefoni tavafunktsioonidega, mille tarvis ju tegelikult mitte kellelgi virtuaalsõpra vaja ei lähe - näiteks ekraani kuvatõmmise tegemiseks. Jah, on võimalik küll sisse seada Bixby "rutiinid", mis mingi konkreetse käskluse peale vallandavad hulga tegevusi, sealhulgas ka näiteks mõne konkreetse Spotify mänguloendi esitamise, kuid tegelikult oma telefoni Bixby abil kontrollida ei saa.

Kaamera

Kaameraid on telefonil taga kolm (telefoto-, lainurk- ja tavaobjektiiv) ning ees kaks. Pildistavad need kõik suurepäraselt ning pole ka ime - näiteks värskelt maailma parimad telefonikaamerad järjestanud kaamerate ja objektiivide testija DxOMark edetabeli tipus ongi just Galaxy S10 Plus - kuigi tagakaamerate lõikes on Huawei konkurentsis, teeb S10 esikaamera konkurentidele pika puuga ära.

Meeldiv on ka kaamerate tarkvaraline pool - näiteks stseenioptimeerija ei keera lihtsalt värve üle, nii nagu Hiinas toodetud nutitelefonidega tavaks kipub olema, vaid tõesti aitab fotol parema tasakaalu leida - lisab varjud ning korrigeerib valgust nii, et pilt oleks parem.

Ilma stseenioptimeerijata foto
Stseenioptimeerijaga tehtud foto

Nagu Samsungi telefonide puhul ikka, on kaameral tohutult palju funktsioone ning samamoodi on lademetes erinevaid salvestamisformaate ja suurusi, seega enne pildistama hakkamist tasub vähemalt üks õhtupoolik menüüdes veeta, uurida erinevaid formaadivõimalusi ning katsetada kõikide pildistamisrežiimidega.

Aku ja laadimine

4100 mAh mahutavusega aku on piisav, et tavakasutuse juures telefoni pisut üle 24 tunni elus hoida. Tühja aku täis laadimine telefonikarbis olnud Samsungi laadijaga võtab umbes kaks tundi või pisut vähemgi. See on küll tänapäevaste laadimistehnoloogiate juures õige pisut liiga palju, kuid plusspunktid saab Samsung selle eest, et toetab juhtmevaba laadimist.

Lisaks sellele saad abiks olla ka oma juhtmevaba laadimisega telefonidega sõpradele, kuna ka Samsungi telefonid toetavad nüüd n-ö "teistpidi laadimist", ehk pannes omavahel kohakuti kaks telefoni (või muud nutiseadet, mis juhtmevabat laadimist toetavad), saad teist seadet oma Samsungi telefoni abil laadida. Teatud olukordades (nt reisil) võib tegemist olla väga kasuliku funktsiooniga.

Hind

Samsung S10 Plusi hind on krõbe - 128 GB sisemäluga versiooni hind on 999 eurot, 512 GB ja 1 TB sisemälu juures tõuseb hind vastavalt 1249 või 1599 euroni.