iPhone 7 Plus on eeldatavasti kuni järgmise sügiseni see kõige-kõigem Apple’i nutitelefon, mida raha eest osta saab. Hind on muidugi oodatult krõbe, Eesti edasimüüjatelt ostes algab hind 899 eurost, mille eest saab 32 GB baasmudeli.

Fortele laenas 32 GB iPhone 7 Plusi firma IM Arvutid, kelle salongides maksab see hetkel 919 eurot.

7 Plus on iPhone 7 luksusvariant ja olenevalt andmeruumi suurusest on see 100–150 eurot kallim. Tuleb aga tunnistada, et ka põnevam. Seda muidugi kahe objektiiviga põhikaamera tõttu, mis on telefonimaailmas leviv trend.

Aga seade on ka muidu silmapaistev, peamiselt oma hiiglaslike mõõtmete tõttu. Tavalise 7-ga võrreldes on sellel suuremad nii üldmõõtmed, kaal, ekraan, aku kui ka töömälu hulk 3 GB.

Massiivsus tuleb aga kasuks, kui telefoni kellelegi näitan. Reaktsioon on alati kerge üllatus: nii suur! Nagu 5,5-tolline ekraan oleks veel mingi haruldus. Apple oli vast viimane nimekas tootja, kes nii suure ekraaniga telefoni välja andis.

Muidu on see nagu iPhone ikka. Pilkupüüdev ja töökindel ning ühtlasi üks ilusamaid telefone, mida kunagi näinud olen.

Igatahes, kes on enne Apple’i telefoni kasutanud, oskab kohe enamiku asjadega toime tulla. Olemas on kõik ootuspärased plussid alustades välimusest ja lõpetades hästi toimiva tarkvaraga.

Kõik miinused ka, alates mälukaardilugeja ja lähiväljaside puudumisest (väljaspool Apple Pay mobiilimakseid, mis Eestis ei tööta) ning lõpetades Androidi kasutajatele arusaamatutest piirangutest.

Piiranguid on uues opsüsteemis iOS 10 siiski vähem. Apple muutub lahkemaks. Esimeste pääsukeste seas on Siri võõraste tootjate rakendustesse seiklema lubamine, et tulevikus näiteks häälkäsklusega Uberi autot tellida. Ja võimalus eelpaigaldatud äppe kustutada. Või õigupoolest peita: kasutajaandmed kaovad ja vabastavad natuke ruumi, ikoonid on peidus.

iOS 10 pakub sadu muudatusi, neid pole mõtet üles lugedagi. Enamik meeldimisi või mittemeeldimisi põhineb nagunii sellel, millega seni harjunud ollakse.

Mulle näiteks ei meeldi uudne lõgisev kodunupp, mida vajutades tekib iga kord tunne, et miski telefoni sisikonnas on lahti loksunud. Selle saab valida kolme variandi seast, aga kõik tundusid ühesugused.

iPhone 7 Plus ja selle kahe objektiiviga tagakaamera

7 ja 7 Plusi puhul on seni tähelepanu kogunud kolm asja. Esiteks muidugi 7 Plusi kaksik-põhikaamera. Teiseks kurdetakse veebis, et laadimine muudab aku ebameeldivalt kuumaks. Ligi nädalane kasutamiskogemus ja igapäevane laadimine seda siiski ei kinnita.

Ja siis muidugi Apple’i kurikuulus otsus standardne kõrvaklapipesa välja rookida, mis paraku muudab vähemalt praegu võimatuks nende telefonide helikvaliteeti ammendavalt hinnata.

See oli muidugi teada, et 3,5 mm pesa kadumine tüli tekitab. Teisedki tootjad on sellisele disainiotsusele viidanud, Apple oli esimene hästi tuntud tootja, kes julges sammu päriselt astuda (seda ennetas mõne kuu võrra Motorola Moto Z Force, mida aga väljaspool USA-d vist enam eriti ei teata).

Selles mõttes on arusaadav, et nad ise nimetavad seda julgustükiks, mille üle on üsna palju ilgutud. Fännid koostasid suvel veebis lausa palvekirja, et panna tootjat meelt muutma. Kokku saadi üle 300 000 toetushääle.

Argumendid vanaviisi jätmise kasuks olid tugevad. Juhtmega klapid vajavad nüüd lisaadapterit, mis ei lase Lightning-porti samal ajal muuks kasutada, näiteks laadimiseks.

Samuti on Apple’i ametlikud juhtmeta klapid kallid – usutavasti 160 eurot, kui need oktoobri lõpus ilmuvad –, ning neid nublakaid on kerge kaotada ja lapsel või muul lemmikloomal alla neelata. Ka pole kindel, kuidas see helikvaliteedile mõjub, mõned varased katsed väidavad, et see kannatab.

Kui ma juhtmega kuularid adapteri abil külge panin, tundus helikvaliteet igas mõttes ja eri muusikastiilide puhul korralik, iseasi, mida ütleks süvitsi minev melomaan.

Juba on müügil ka piisavalt odavaid ja elegantseid lisavidinaid, mis pakuvad soovi korral taas 3,5 mm pesa. Nii et lõpp hea, kõik hea, vist. Kaamerad on ka muidugi head.

Praegune kõige-kõigem iPhone, kas ma ostaksin su? Ei, mulle tundub kuidagi alp kulutada telefonile vähemalt 900 eurot. Selle eest võib juba peaaegu Maci sülearvuti saada, mis on ikka päris arvuti. Aga sa oled ilus ja töötad hästi. Küllap leiad jõukaid kosilasi ka Eestis.

Fotoasjatundja kommentaar 7 Plusi põhikaamera kvaliteedile

Kristjan Lennuk:

7 Plusi kahel objektiivil baseeruv põhikaamera on väga heal tasemel ning pakub detailirohkeid ja kontrastseid fotosid. Tarkvara kombineerib kahe objektiivi tehtud piltidest parima tulemuse, mis võib aga mõnikord tähendada kahekordse optilise suumi asendamist digitaalsega, kui teleobjektiivi jaoks on valgust vähevõitu.

Müravähendus on kahjuks liiga tugev, kehvemates valgusoludes see pigem kaotab detaile, kui aitab neid hoida.

Panoraamvõte annab hea tulemuse ja väga suure lahutusvõimega pildi. Selfie-kaamera lahutusvõime ja videokvaliteet on ka korralikud.

iOS 10.0.2 opsüsteemiga testitelefonis puudus uudne portreepildi võimalus, mis 10.1 beetas on juba olemas. See on kindlasti üks tugevamaid müügiargumente, kui loodetavasti lähitulevikus laialt kättesaadavaks muutub.

TEHNILISED NÄITAJAD

iPhone 7 Plus

* Ilmumisaeg: 2016. a september

* Mõõtmed: 158,2 x 77,9 x 7,3 mm / kaal 188 g

* Ekraan: 5,5-tolline ekraan, IPS LCD, 1080 x 1920 pikslit, 401 pikslit tollile

* Kiip: 2,23 GHz neljatuumaline kiip Apple A10 Fusion, kuuetuumaline graafika

* Mälu: 3 GB töömälu; 32, 128 või 256 GB andmeruumi

* Põhikaamera: kahe objektiiviga tagakaamera: 12 MP, faasituvastusega autofookus, 2x optiline suum, kahetooniline LED-välk, HDR, video kuni 2160p @ 30 k/s; üks objektiiv on 28 mm, f/1.8, 1/3” sensori ja OIS-iga, teine 56 mm, f/2.8 ja 1/3.6” sensoriga

* Esikaamera: 7 MP, f/2.2, 32 mm, HDR, video kuni 1080p @ 30 k/s

* Andmeside: wifi 802.11ac, Bluetooth 4.2, USB 2.0, A-GPS ja GLONASS, lähiväljaside Apple Pay mobiilimaksete puhul, mis Eestis ei toimi

* Aku: 2900 mAh, mitte-eemaldatav

* Tarkvara: opsüsteem iOS 10, nano-SIM-kaart, sõrmejäljelugeja, IP67 vääriliselt veekindel (kuni pool tundi meetri sügavuses), 3D Touch, puuduvad 3,5 mm kõrvaklapipesa ja mälukaardilugeja

Hinnad Eestis hinnavaatlus.ee andmetel: 32 GB baasmudel alates 899 eurost, 128 GB alates 1029 eurost, 256 GB alates 1099 eurost. Fortele laenas 32 GB mudeli IM Arvutid, kus see maksab 919 eurot.