Esimesed kokkuvõtted valmisid digiuudiste põhjal ja nädala arvestuses, nüüd aga kuukaupa ja kõik põhirubriigid iseseisvalt (lisaks Auto ja Moto, Teadus ja Loodus).

Loetuimate lugude esiviisikud näevad välja sellised:

Teadus ja Loodus

Mõni aeg tagasi tekitas laialdast vastukaja teade, et eelolev talv võib Euroopasse tuua sellise pakase, millist pole sajandeid nähtud.

Kas talv tuleb külm, normaalne või soe, ei oska keegi täpselt ennustada, isegi mitte suurimad meteokeskused. (Vene ilmateenistus lubab küll, et seekord saabub “ehtne vene talv”).

EMHI arendusosakonna peaspetsialist klimatoloog Ain Kallis kommenteerib: “Loodame, et meie näeme nn Harju keskmist talve, mis peaks pehmem olema meie külmapooluse Jõgeva keskmisest. Igatahes tuhande aasta, isegi sajandi külmim see eesootav talv küll ei tule.”

Viimasel ajal füüsikateaduses aset leidnud arengute tõttu ei ole jumalal kõiksuse loomise teooriates enam kohta, kirjutab oma uues raamatus Briti teadlane Stephen Hawking.

“Kuna olemas on selline seadus nagu gravitatsiooniseadus, saab maailmakõiksus end eimillestki luua, ning ka teeb seda. Isetekkelisus ongi põhjus, miks eimillegi asemel on olemas miski, miks universum on olemas, miks meie oleme olemas,” kirjutab ta teoses “The Grand Design” (“Suurejooneline kava”), mida avaldab järjejutuna ajaleht Times.

Maailmakõiksuse loojad olid lähemal inimestele kui jumalatele, väidab Ühendkuningriigi astronoomiadoktor ja aimekirjanik John Gribbin.

Suur Briti astronoom Fred Hoyle on avaldanud arvamust, et füüsikaseadused on inimese olemasolu suhtes nii ainulaadselt soosivad, et universum peab olema “üks kokku klopsitud kaardervärk”.

Gribbin usub, et tal oli õigus: “Universum oli tõepoolest algusest peale elu jaoks sobivaks mõeldud, isegi kui arenes läbi loodusliku valiku ja ilma välise sekkumiseta. Mitte inimest ei loodud jumala näo järgi, vaid meie universum loodi suuremal või vähemal määral selle konstrueerijate näo järgi.”

USA tipp-lennuväelased süüdistavad õhujõude kinnimätsimises ja väidavad, et UFO-d on tuumarakette kahjutuks teinud alates 1948. aastast.

Tuumabaaside ja UFOde teemal raamatu kirjutanud ja artikleid avaldanud uurija Robert Hastings selgitab, et seni on tulnukad olnud huvitatud pelgast seirest, ent hoiatab, et mõnedel juhtudel paistavad nad olevat läinud kaugemalegi.

“Lõppude lõpuks astuvad kõik nood tunnistajad avalikkuse ette ütlemaks, et nii uskumatu, kui see mõnele ka ei paista, on UFO-d pikka aega meie tuumarakette jälginud ja mõnikord nende toimimisse sekkunud,” lisas ta.

Ungari jalgrattakonstruktorid esitlesid oma uut leiutist Stringbike (ee „nööriratas“) Itaalias Padovas. Murdelisel uudisrattal asendab traditsioonilist jalgrattaketti sümmeetriline trossi ja ploki süsteem, mis leiutajate kinnitusel on tõhusam, võimaldades mugavamat sõitu ja paindlikumat manööverdamist loogelistel teedel.

***

Auto ja Moto

Kindlasti ei teinud see õnnetu juht oma auto ust lahti selleks, et näha, mis siis juhtuma hakkab. Ent õnnetu on ta tõesti, sest miks peaks nii rumal mõte üleüldse pähe tulema? Vaata videost, milliste mõtete ja millises seisus sõiduvahendiga too ebaõnnestunud klient pesulast lahkus!

Et kummalisi parkimiskombeid viljeleda, ei pea olema tingimata hinnalise luksusauto omanik ega elama arenguriikides. Ülbitsemise kõrval tuleb selles maailmas sageli appi ka õnnetus, mille tagajärjed on paljudele ebamugavad, tagantjärele vaadates aga kahtlemata muigamapanevad. 

Vähemasti on teada, milline on viimased 7 aastat BBC autosaates saladuseloori all tegutsenud Ben Collinsi lemmiksõiduk saatesarja päevilt. Uskuge või mitte, see on Toyota Aygo, soodsaim auto, mida Top Gear on Stigi kätte usaldanud!

Hinnast rääkides nimetab Collins ka enda kõige ebameeldivama kogemuse planeedi parima automeelelahutussaate anonüümse piloodi rollis. Selleks oli kahtlemata Rootsi superautoga Koenigsegg sooritatud rajalt väljasõit. Ta ei ütle, et see on tema meelest halvim auto — loomulikult mitte. Ent nii hinnaline ja närvilise olemisega hüpermasin pumpas Stigi organismi kõige rohkem adrenaliini, kuna seda autot ta lihtsalt ei suutnud seljatada.

Paljud peavad 1980ndatel ehitatud Biturbosid läbi aegade eemaletõukavaimateks Maseratideks, ent ühtaegu on need ka ühed ligitõmbavamad. Vana Itaalia sõiduki hobiautoks valimine on alati riskantne ja Maserati kõlab veel eriti julge valikuna. Vaata videost, mis sest Biturbost nii vastupandamatu teeb!

Dhiaa Al-Essa’l on 30 elusuuruses super- ja luksusautot. Kuidas on see võimalik? Kollektsiooni koguväärtuseks on umbes 4,5 miljonit naela ning kõik autod on talle soetanud ta isa – superrikas Saudi Araabia ärimees. Unistuste autoparki kuulub viis Ferrarit, viis Porschet, kolm Lamboghinit, kaks Rolls-Royce’i, McLaren Mercedes jne jne.

***

Digiuudised

Alati jätkuv otsing kiiremate kaadrisageduste saavutamiseks toetub suuresti graafikakaardile ja siis protsessorile. Aga ärge unustage veel üht tähtsat komponenti: opsüsteem.

Milline Windows on arvutiga mängimiseks parim? Võite arvata, et küsimus on lihtne, st uusim peaks olema ka parim. See on aga lihtsustamine. Kui Windowsi puhul võib milleski kindel olla, siis selles, et iga järgnev väljalase ei tee kõike tingimata paremaks - vahel pigem halvemaks.

Pikast loost siiski kokkuvõte: ideaalses maailmas oleks teil DirectX 9 mängude jaoks XP, 10-11 jaoks Windows 7. Kuni praegune mängupõlvkond jääb püsima, ongi olukord ilmselt selline.

Unustage need Platform Previewd! Microsofti põnevusega oodatud Internet Explorer 9 brauseri beetaversioon ilmus 15. septembril ning tehnikahuvilised avaldavad juba usinalt arvustusi. Teeme kokkuvõtte Engadgeti, Techradari ja Switchedi põhjal.

IE9 on selgelt Microsofti parim brauser üldse. See võib olla sama kiire kui rivaalid, aga Microsofti arendustöö kiirus jääb paraku Google'i ja Mozilla omadele alla. Kui täisvariant ruttu ei ilmu, võib see olulisest osast turul ilma jääda.

Scott Stratten kirjeldab oma uue turundusalase raamatu "UnMarketing: Stop Marketing. Start Engaging." põhjal sotsiaalvõrkude kasutajate ja üldse uue meedia patte. Kui paljudes teie süüdi olete?

Sotsiaalne meedia on nii uus, et inimesed loovad reegleid käigult. Seda tõestab kõige paremini Twitteris loetletud nn sotsiaalmeediaekspertide arv, mis kasvas 5000-lt 2009. mais 16 000-le detsembris. Vead paistavad aga olevat universaalsed.
Meil on hea meel, et kuigi sotsiaalvõrgunduse teemalised lood kaotavad hiljuti kiiresti lugejate huvi, siis see originaalne lähenemine teenis väärilise tähelepanu.

Sülearvutid näevad välja nagu ralliautod, ja mitte heas mõttes. Vaadake korra oma, või kellegi teise, sülearvutit. Kui see on PC, mitte Mac, on tõenäoliselt sellel koledad kleebised firmade nimede või logodega.

Aga ärge püüdke neid maha kratsida. Nagu tuulerõugete puhul jäävad armid, jätavad kleebised koledad jäljed.

AMD uuringud näitavad, et kliendid vihkavad selliseid kleebiseid. Kuid need ei kao kuhugi ühel lihtsal põhjusel: suur hulk raha, mis omanikku vahetab. Intel, Microsoft, Skype jt maksavad arvutifirmadele kleebiste lisamise eest.

Suur erand on praegu Apple, mis keeldub Inteli kleebiseid Mac-arvutitele panemast, kuigi Inteli protsessor on sees. See tähendab loobumist miljonitest dollaritest aastas.

Newslite avaldas põneva uudisnupu sellest, kuidas 17aastane briti nooruk kirjutas USA president Barack Obamale õela e-kirja ja kindlustas endale sellega koguni eluaegse keelu Ameerika Ühendriikidesse.

17aastane Bedfordshire'is elav Luke Angel jõi end ühel saatuslikul õhtul purjakile, vaatas "9/11 terrorirünnatustest" telesaadet ja otsustas siis Obamale e-kirja saata...