The Verge kirjutab, et teisipäeval toimunud senati luurekomisjoni kogunemisel, kus olid kohal kuue luureagentuuri, nagu FBI, CIA ja NSA juhid, oli arutusel muu hulgas Hiina valitsusega sõbralikes suhetes tehnoloogiaettevõtted Huawei ja ZTE.

FBI juht Chris Wray olevat kohtumisel öelnud, et valitsus on "väga mures riskide pärast, mis tekivad siis, kui lubada USA telekommunikatsioonivõrku siseneda sellistel ettevõttetel, mis seotud välisriigiga, kes ei jaga USA väärtusi."

Sellised hoiatused ei ole midagi uut, sest Huawei osas on ameerika võimud ennegi muret väljendanud, kasvõi sellepärast, et ettevõtte rajaja on endine Hiina sõjaväe ohvitser. See äratab ameeriklastes muret, et Huawei seadmeid võib luuretegevuses ära kasutada. Kahtluste tuules keelati 2014. aastal Huaweil osalemine USA riigihangetel.

Kuid ameeriklaste kahtlused ei ole Huaweil takistanud üliedukaks saamast. Mullu septembris sai neist Samsungi järel ja üllatuslikult Apple'i ees maailma teine nutitelefonide tootja. Edu pärinebki igalt poolt mujalt, kui Ameerika turult, kus neil just poliitilistel põhjustel keeruline kanda kinnitada on.

Aga näeb, et ettevõte ei lase ennast sellest kõigest kõigutada. Ameeriklaste viimasele hoiatusele teatas Huawei esindaja vastuseks, et nad on teadlikud USA valitsuse tegevustest neid riigi turult eemale hoida, aga "rohkem kui 170 riigi kliendid ja valitsused usaldavad Huaweid ja nad ei kanna endas suuremat küberturvalisuse riski kui ükski teine IKT ettevõte."