Seekord keskendume aga (nuti)telefonidele, mida kasutajad on üsna soojalt ja üksmeelselt vastu võtnud.

Selleks peame aga reisima tagasi aegadesse, kui eri telefonimudelid tõesti üksteisest oluliselt erinesid. Näiteks juba seetõttu, et kõik ei kasutanud samu üldtuntud opsüsteeme ja (disainialaseid) lahendusi.

Nokia 3210

Foto: Wikimedia Commons

Esimesi hitt-mobiiltelefone... Inimesed armastasid seda nagu oma esimest autot. Polnud tähtis, kui kiire see oli või kui lahe välja nägi. Tähtsam oli, et see eksisteerib, töötab ja on päris enda oma.

1999. a ilmunud Nokia 3210 märkimisväärsed omadused olid tarkvara püüe tipitavaid sõnu SMSides ära arvata, mängud (tervelt kolm!), võimalus korpust vahetada. See oli ka esimene telefon, mille disainijad otsustasid antenni peitu panna.

3210 on endiselt müüdumaid telefone üldse; omaniku leidis koguni 160 miljonit eksemplari.

Sony Ericsson K800i

Foto: Wikipedia, vabakasutuseks

Kõige lahedam telefon, mida osta aastal 2006 – mobiiliga pildistamine hakkas massidesse jõudma ja K800i marssis vapralt parimate sellealaste tegijate esirinnas.

Mida kõike siin leidus: 3,15 MP kaamera, autofookus, välk, eraldi katikunupp, libisev objektiivikate, burst-režiim...

Vinge oli ka välimus. Koguni nõnda vinge, et seda kasutas superagent James Bond filmis "Casino Royale" (2006).

Nokia N95

Foto: Wikipedia, vabakasutuseks

N95 ja veel paar järgnevat õnnestusid võimaldasid Nokial mõne aja jooksul end ka nutitelefonide kuningaks pidada, kuigi see rõõm ei kestnud just kaua.

2007. a telefonid polnud nii nutikad kui tänapäeval ja N95 opsüsteem S60/Symbian oli omal ajal sama tuus kui praegu Android.

Kui sellele lisada elevusttekitavalt võimas 5 MP kaamera, GPS, WiFi, HSDPA tugi ja korralik netibrauser, võib mõista, miks N95 ihaldas peaaegu iga endast lugupidav telefonifänn.

HTC Desire

Foto: tootja

Esimene tõeline Androidi-tipptelefon, mis paistis konkurentide hulgas silma ka disaini poolest.

Tänu võimekale 1 GHz protsessorile sobib Desire nutitelefoni-kasutajale üllatavalt hästi veel nüüdki. Paraku peate opsüsteemi osas piirduma 2.3 Androidiga.