Põhimõtteliselt: kolm filmi, kolm miljardit dollarit. Meeletu raha. Eriti linalugude kohta, mida keegi ei paista armastavat või isegi sallivat.

Eriti vastumeelne on nii Tolkieni- kui ka fantasy-huvilistele ilmselt see, et ühe raamatu põhjal valmis kolm pikka ekraaniteost. Iga "Kääbik" kestab kaks ja pool või kolmveerand tundi. 3D-prille kandes ja valju heliga, nagu kinodes tavaks, tundub see aeg isegi pikem.

Aga me ei pidanud kaua ootama, et keegi kogu ülalolevat kriitikat kuulda võtaks ja Tolkieni armastatud seiklusromaanist parema filmi kokku paneks ning kõigile tutvumiseks internetti üles riputaks.

Nüüd, kui ka 2014. a detsembris ilmunud kolmas osa on veebis, mitte just eeskujuliku kvaliteediga piraatkoopia näol, aga siiski, sai see olla vaid aja küsimus. Küllap proovivad tulevikus kätt veel teisedki.

"The Hobbit: The Tolkien Edit" kestab 4 tundi ja 20 minutit ning sisaldab Peter Jacksoni ekraanitriloogiast kõike, mida remixi autor saaga puhul oluliseks pidas.

Seal selgub, et kolme üheks kokku pannes on eemaldatud muuhulgas:

* Taurieli-Legolase-Kili armukolmnurk

* suur osa Kahvatu Orci liinist

* Bardi vangistamine ja orcide reid Laketownis

* prelüüd vana Bilboga

* üldse palju ebavajalikke stseene

* ning osad märulistseenid on nüüd lühemad ja kompaktsemad, näiteks Smaugi ja päkapikkude võitlus ning viie väe lahing.

Toimetaja mainib, et tema põhieesmärgid oli Bilbo taas stoori keskmesse paigutada nagu raamatus ning tempot tõsta, ilma et asjade käik samas segasemaks muutuks.