Sellise oletuse taga on kaks Oxfordi Ülikooli teadlast, kes uurisid Facebooki kasutajaskonda ning täpsemalt seda, kuidas surnute sotsiaalmeediaprofiilidega tegeletakse. Teadlaste sõnul on tegemist väga vähe uuritud, kuid olulise teemaga, arvestades, et surnute profiilide osakaal sotsiaalmeedias on pideval tõusuteel.

Hetkel on Facebookil igakuiselt 2,3 miljardit kasutajat. Seejuures on tegelik kasutajaskond isegi suurem, sest kõik inimesed ei kasuta sotsiaalmeediavõrgustikku pidevalt. Oletuste kohaselt on mittekasutajate hulgas aga ka märkimisväärselt palju juba elust lahkunud inimesi - viimase kaheksa aasta lõikes oletatakse, et selliseid inimesi on 30 miljonit.

Oxfordi Interneti Instituudi teadlased Carl Öhman ja David Watson kõrvutasid ÜRO suremusandmeid Facebooki kasutajaskonna infoga ning koostasid kaks stsenaariumi, millest esimese kohaselt Facebooki 2019. aastast uusi kasutajaid ei tuleks, teisel juhul aga jätkuks praegune kasv. Surnud võtaksid aga platvormi üle igal juhul.

Esimese stsenaariumi kohaselt sureks 2100. aastaks 1,4 miljardit kasutajat ning surmade tipphetk jääks 2077. aastasse, kui sotsiaalmeediakeskkonda tekiks juurde 29 miljonit surnud kasutajat. Teise stsenaariumi järgi lükkuks surnute osakaalu ulatumine pooleni kasutajaskonnast edasi 22. sajandisse, kuid toimuks siis sellegipoolest, tõenäoliselt millalgi sajandi alguses. Kokku oleks selle stsenaariumi järgi 2100. aastaks Facebookis aga pea 5 miljardit surnud profiili.

Öhmani ja Watsoni sõnul vajavad sotsiaalmeediat ja surma puudutavad teemad veel põhjalikku uurimist. "Kunagi varem pole inimkäitumine ja kultuur olnud niivõrd ühte kohta koondatud," ütles Watson. "Ühiskondlikul tasandil oleme neid küsimusi hakanud uurima alles nüüd ning meil on veel pikk tee minna," lisas Öhman.