EL-i ametnikud ütlesid, et uued seadused, mis hakkaksid asendama 15 aastat kehtinud varasemaid reegleid, valmistatakse ette järgmisel aastal pärast avalikke konsultatsioone, vahendab Reuters.

"Hüved, mida tehnoloogia eraisikutele, äridele ja ametiisikutele võimaldab, peavad käima käsikäes kohustusliku lugupidamisega isiklike andmete suhtes," teatas Euroopa Komisjon.

Lisaks soovib komisjon omistada suurema võimu EL-i liikmesriikide andmekaitsestruktuuridele, vaadata kriitilise pilguga üle reeglid, mis käsitlevad eraelu puutumatust politseitöös, ning ühtlustada äribürokraatlike protsesside hõlbustamiseks 27 liikmesriigi seadusandlused.

Taoline resoluutne hoiak on reaktsioon avalikkuse kasvavale murele privaatsuse küsimustes, mis puudutavad selliste ettevõtete nagu Google Inc, Facebook, Microsoft ja Yahoo tegevust, eriti andmete kogumist kasutaja veebikasutusharjumuste kohta, millega meelitatakse ligi reklaamipakkujaid.

Suurbritannia kohus otsustas kolmapäeval, et andmete kogumise käigus oma kaarditeenuse Streetview jaoks lisaks e-kirju, internetiaadresse ja pääsuparoole korjates rikkus Google Ühendkuningriigi seadust.

Itaalia, Saksamaa, Hispaania ja Kanada uurivad kontserni tegevust samas küsimuses. USA andmekorraldajad lõpetasid juurdluse eelmisel nädalal pärast seda, kui Google nende nõudmistele vastu tuli.

Komisjoni ametnikud osutasid aga, et pole selge, kuidas EL-i kantsler peaks hakkama sundima ettevõtteid kehtestatavatest reeglitest kinni pidama.

"See on proovimist väärt," ütles Euroopa Komisjoni andmekaitse-ekspert Thomas Zedrick ajakirjanike küsimuste peale, kuidas kavatseb kantsler veenda USA-põhist Facebooki tulema vastu ükskõik millistele andmete täiliku kustutamise nõuetele.

Mure privaatsuse küsimuses tõi suhetes Ühendriikidega tänavu juba pingeid kaasa, kui Euroopa Parlament kuulutas vetoõigusega kehtetuks Euroopa Komisjoni ja Washingtoni vahelise leppe, mis sätestas liitriikide vahelise infovahetuse korra kodanike pangaülekannete kohta, mis võimaldanuks tõhusamalt seirata terrorismis kahtlustatavate tegevust.

Enne leppe kehtimahakkamist tänavu augustis tuli see uuesti läbi rääkida ja täiendada andmeid paremini kaitsvate lisaklauslitega.