Poolest miljardist facebooklasest kasutab sõnumiplatvormi hüvesid 350 miljonit inimest, kes saadavad päevas üle nelja miljardi kiirsõnumi ja e-kirja.

Nii suured numbrid näitasid autoritele suhtlusplatvormi tähtsust saidi arengus ja tõid aastapikkuse töö järel avalikkuse ette Project Titani koodnime kandnud uuendusteseeria.

Peagi võime saada isiklikud @facebook.com lõpuga e-postiaadressid, ent esitluse läbiviijad eesotsas Mark Zuckerbergiga rõhutasid, et see pole lihtsalt veel üks e-posti klient.

Nad üritavad luua hoopis uue keskkonna teenuse, kus e-kirjad, instant message'id ehk kiirsõnumid ja SMS-sõnumid liituvad ühtseks vestlusvooks.

See tähendab muuhulgas uuendusi stiilis: saabunud e-kiri hüppab esile kiirsõnumiaknas, et saaks kohe mugavalt lugeda; samasse aknasse kribitud vastus võtab aga samuti e-kirja kuju. Apple'i nutitelefoni omanikele on kättesaadav ka võimalus, et kui lahkute saidilt ja sõber jätkab juttu, saabub see spetsiaalse iPhone'i rakenduse kaudu teie kõnetorru. Oodata on ilmselt ka Androidi varianti.

Samuti lisatakse suhtlus kõigis selle vormides ühte nn suhtlusajalukku. Facebook üritab senikogutud andmete põhjal tähtsamad sõnumid välja selgitada esile tõsta.

Facebook Messages läheb käiku tegijate lubaduste kohaselt lähikuudel ja töötab tulevikus ka Gmailiga. Kutsepõhine beetatestimine on juba alanud.

Uuenduste aluseks on sotsiaalvõrgu arendajate usk, et e-kirjad jäävad moodsale inimesele sama tähtsaks suhtlusvahendiks kui seni; pigem võib e-kirju lugeda liiga aeglaseks ja eraldiseisvaks. (Vähemalt nii tahame tõlkida Zuckerbergi väljendit too slow and too formal.)

Läänemaailmas vabalt kättesaadavate e-posti platvormide suurimad esindajad on Hotmail (362 miljonit kasutajat), Yahoo! (273 miljonit) ja Gmail (193 miljonit). Facebook Messages on rivaal neile kõigile, ja neid toetab 500 miljonit potentsiaalselt huvitatud kasutajat.