Pole saladus, et (tehnoloogia)firmad koguvad oma teenuste ja seadmete kasutajate kohta andmeid, et neid turundus- ja reklaamitööstuse esindajatele edasi müüa.

End kirjaniku, režissööri, muusiku ja tarkvaraarendajana esitlev Oli Frost otsustas aga eksperimendi mõttes enda isikuandmeid ise müüa üritada - ja pani oma Facebooki-kasutajakonto eBay veebioksjonil enampakkumisele.

Frost on ise kommenteerinud, et kasutab Facebooki juba 10 aastat ja sai hiljuti teada, et on oma andmeid seni tasuta pakkunud - miks mitte üritada nende abil ise raha teenida? Tehtud-mõeldud. Ta kasutas FB-st isikuandmete kogumise vahendit ja pani saadud andmekogumi eBays üles.

Saadud raha plaanis ta annetuse vormis EFF-ile anda, mis on USAs tegutsev inimeste digiõiguste eest seisev mittetulundusühing.

eBay käigushoidjad ei suhtunud mehe plaani aga soosivalt ja eemaldasid ta enampakkumise. Põhjuseks "meililisti ja isikuandmete reeglite" rikkumine.

Facebooki kontot ei tohtivat nimelt müüa, kui sellel on järgijaid/jälgijaid. Ka ei tohi teise kasutaja järgijaskonda kunstlike vahenditega suurendada. Need punktid olla rikkumise aluseks olnud.

Frosti oksjon meelitas ligi enam kui 40 huvilist ja kõrgeim pakkumine jäi umbes 340 euro kanti. Ta lisab võrdluseks, et üks kasutaja toob Facebooki umbes 17,3 euro väärtuses käivet, nii et eBay-taktika on palju kasulikum.