Facebooki sisselogimisel ilmub lehekülje peale teade pealkirjaga "Kinnita oma identiteet", mis nõuab värvilise fotoga riiklikku isikutunnistust, mis näitab inimese nime ja sünnipäeva. Pärast foto üleslaadimist ja Facebook'i poolset kinnitamist saab inimene lehekülje kasutamist jätkata.

Sarnase olukorraga on kokku puutunud ka mitmed Instagrami kasutajad. Teade on paljud inimesed viinud segadusse, kuna meenutab kahtlast häkkimiskatset isikuandmete püüdmiseks.

Foto: Facebook

Facebook'i esindaja sõnas väljaandele Talking Points Memo, et tegu pole häkkeritega, vaid Facebook'i ja Instagrami tavapärase viisiga kasutustingimusi rikkunud inimeste konto kontrollimiseks. Kõneisik ei soostunud täpsustama, miks nõuti isikutunnistust eelmisel nädalal korraga paljudelt inimestelt või milliste rikkumiste järel isikutunnistust nõutakse.

Segadust tekitab lisaks ka asjaolu, et mitmete inimeste isikutunnistusi pole Facebook aktsepteerinud ja nõuab lisaks sünnitunnistuse või teiste ametlike dokumentide koopiaid. Kui inimese identiteet on nende andmete põhjal kontrollitud, lubab sotsiaalvõrgustik saadetud dokumendid kustutada.

Paljud kasutajad USA-s, kes isikutunnistuse päringu peale eelmisel nädalal ajakirjandusväljaannete poole pöördusid, pole oma teada Facebooki reegleid rikkunud. Ei Facebooki ega mullu Facebook'i omandusse läinud Instagrami kasutustingimustes pole otsesõnu pildiga riikliku isikutunnistuse nõudmist mainitud.

Samas on reegleid, mille vastu pahaaimamatult eksida saab. Näiteks peab inimene sotsiaalvõrgustikus kasutama oma pärisnime, kuid eriti Instagramis on laialt levinud aliase või pseudonüümi kasutamine.

Kommenteeri. Mis sina sellest asjast arvad?