"Me ei eemalda neid kontosid nende postitava sisu pärast, vaid selle pärast, kuidas need käituvad," kirjutas Facebooki küberturvalisuse juht Nathaniel Gleicher. Tema sõnul oli kontode tegevus omavahel koordineeritud ning inimesed ei esinenud oma nime all. "See oli peamine põhjus, miks me need kontod eemaldasime," selgitas Gleicher.

Kontode eemaldamine toimus kahes faasis: esiteks eemaldati platvormilt 364 Facebooki lehte ja kontot, mis tegutsesid Venemaal ning viisid läbi mõjutusoperatsioone Baltikumis, Kesk-Aasias, Kaukaasias ning isegi Kesk- ja Lääne-Euroopas.

Facebooki sõnul olid kontod tihedalt seotud Vene meediaväljaande Sputnik töötajatega ning enamasti postitasid NATO-vastast, korruptsioonivastast ning protestiliikumisi toetavat sisu.

Kokku jälgis kontosid üle 790 000 tuhande inimese ning alates 2013. aastast on kontod kogusummas kulutanud Facebooki reklaamidele üle 135 000 USA dollari. Lisaks korraldasid lehed või kasutajad Facebookis üle 190 ürituse.

Teises faasis eemaldati 148 kontot nii Instagramist kui ka Facebookist, mis tegelesid mõjuoperatsioonidega Ukrainas. Neid kontosid jälgis kahes keskkonnas kokku umbes 230 000 inimest. Reklaamidele kulutati Ukraina-operatsiooni raames 25 000 USA dollarit, ühtegi üritust ei korraldatud.

Facebooki sõnul tegeletakse sellega, et edaspidi selliseid ohtusid veelgi paremini tuvastada, eriti arvestades, et sel aastal toimub Euroopas palju erinevaid valimisi.