Täpsemalt jõustusid Euroopa makseteenuste direktiivi (PSD2) kaardimakseid puudutavad muudatused ning kui varem piisas mõnes internetipoes ostu tegemiseks vaid kaardinumbri sisestamisest, siis nüüd peavad kõik Euroopa internetipoed suunama ostja ka tema internetipanka tehingut kinnitama.

Ehk siis: alates jaanuarist peavad veebipoed lisaks maksekaardile trükitud andmete küsimisele veenduma, et makse sooritaja on õige isik, kes on antud kaardi ja makseviisiga seotud.

Swedbanki eraisikute pangakaartide osakonna valdkonnajuhi Kaari Aasrandi sõnul ei pruugi mõned internetipoodides tehtud tehingud läbi minna, kui kaupmees ei täida seda täiendava kinnitamise nõudeid.

„Kahjuks ei ole sellisel juhul muud võimalust, kui pöörduda kaupmehe poole ning uurida, kas ta pakub teisi makselahendusi," tõdes Aasrand.

Mõned maksed, näiteks väiksemad või korduvad maksed, tehakse ka edaspidi nii, et neile ei pea internetipangas lisakinnitust andma. Pistelise kontrollina tuleb aga aeg-ajalt ka mõni väiksem tehing internetipangas kinnitada.

Kui veebipoe kodulehel on tähised Verified by VISA ja MasterCard SecureCode, võib olla üsna kindel, et antud kaupmees toetab turvaliselt autenditud makseid.

Kui kaupmees ei ole veel valmis uue autentimissüsteemi alusel makseid pakkuma, võib kauba või teenuse eest kaardiga maksmisel tekkida tõrge, sest pankadele langeb kohustus katkestada tehingud, mis ei vasta uutele nõuetele.

Kuni direktiivis sätestatud nõuete täitmiseni võib kaupmees pakkuda ostjale muid alternatiivseid makseviise, näiteks pangalingi või -ülekande abil kauba või teenuse eest tasumist. Alternatiivsete maksevõimaluste kohta info saamiseks tuleb kliendil pöörduda konkreetse kaupmehe poole.