Komisjoni jaoks oli probleem see, et Google ei allunud konkurentsinormidele (selle kohta saad pikemalt lugeda SIIT). Kui varasemalt pole Google Androidi operatsioonisüsteemi kasutajatelt oma teenuste eest raha küsinud, siis nüüd olukord muutub ning suurfirma hakkab ka Euroopas Androidi süsteemi kasutavatelt tootjatelt rakenduste telefonis kasutamise eest raha küsima.

Androidi operatsioonisüsteem oleks jätkuvalt tasuta, kuid klientidel oleks võimalik osta eraldi pakett, mis sisaldab Google'i Play poodi, Gmaili, Google Mapsi, YouTube'i ja teisi tuntud Google'i rakendusi. Chrome nende rakenduste hulka ei kuulu, kuid selle saavad tootjad soovi korral telefonidesse tasuta lisada, vahendab The Verge.

See jätab tootjatele kolm varianti: luua telefon, kus ei ole ei Play poodi ega ka teisi Google'i rakendusi, teha telefon, kus on Play pood ja Google'i rakendused, kuid Chrome'i brauserit ega integreeritud Google'i otsingut ei ole ning kolmas variant - teha telefon sellisena, nagu need tänapäeval enamasti on, Chrome'i brauseriga ja kõigi Google'i rakendustega. Tegelikult olid esimene ja viimane variant ka enne olemas, kuid just uus variant on see, mis Google'ile kõige rohkem peavalu teeb.

Kuna Google'i ärimudel on üles ehitatud sellele, et inimesed jagavad tehnoloogiahiiuga "vabatahtlikult" oma andmeid, mida firma kasutab reklaami müümiseks, oleks Chrome'i ja integreeritud otsingu kaotamine tõsine mure. Inimesed jätaks enda kohta maha vähem informatsiooni ning Google'i reklaamitulud kannataksid.

Veel üks muudatus: kui varasemalt nõudis Google tootjatelt, et kui üks konkreetne mudel kasutab Google'i Play poodi, siis ainult nii peab ka olema. Nüüd on tootjatel võimalus luua näiteks kaks eraldi mudelit samast telefonist - näiteks Samsungi lipulaev võiks tulla USAs turule Google'i operatsioonisüsteemiga, Euroopas hoopis võiks selle sisu olla aga hoopis teistsugune.

Nüüd aga kõige olulisema juurde - kuna tootjad tõenäoliselt ei soovi kasutajaid Google'i Play poest ilma jätta (sest kust nad muidu rakendusi saaksid?), siis tõusevad suure tõenäosusega lähiajal kõigi Androidi operatsioonisüsteemi kasutavate telefonide hinnad. Apple'i seadmeid see ei puudutaks, kuna Apple on ka praeguseni Google'ile teatud teenuste eest litsentsitasu maksnud.

Olgu ka mainitud, et pikas perspektiivis ei plaani Google kõiki äppe niimoodi Androidist eraldi hoida. Firma tegi muudatuse selleks, et viia oma tooted vastavusse Euroopa Komisjoni nõudega, vastasel juhul oleks firmat ähvardanud ulatuslikud lisatrahvid. Google on Komisjoni nõude ka juba edasi kaevanud.